sörrel koccintó nők

Egészségedre!

14 érdekesség a sörről, amivel még a kocsmában is spórolhatsz

Milyen betegség megelőzésében segít a sör? Miért nem ittak a görögök sört? Hol járt halálbüntetés a kontár sörfőzőnek? Csupa olyan érdekesség, amivel társaságban menőzni tudsz.Hiába ismerjük már több ezer éve, még mindig akadnak érdekességek, amiket nem tudunk a folyékony kenyérről. Ha a most következőkből párat megjegyzel majd elmesélsz a kocsmában, szerintünk legalább egy körre a hallgatóságod vendége leszel.

Innál egy sört a cikk mellé? Ha szereted a sört, az inyenc.hu webshopot neked találták ki: a legjobb magyar kézműves söröket rendelheted házhoz!

​1. Hogy mennyi?


A világ eddigi legdrágább söre az Allsopp's Arctic Ale, aminek egy palackja 2007-ben 500 ezer dollárért, átszámítva 164 millió forintért cserélt gazdát.

Ezt a sört 1852-ben főzték egy antarktiszi expedíció számára, így gyűjtői tárgy lett belőle. Bár már nem fogyasztható, de még így is százötvenen licitáltak rá 2007-ben.

​2. Több száz fajta sör létezik


Bár a sörök két fő kategóriába sorolhatók az alapján, hogy alsó vagy felső erjesztésűek (ale és lager, amelyekről itt írtunk bővebben), ezen belül több száz további fajta létezik.

És a NEIPA fajtáról már hallottál?

​3. A sör fogyasztása csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát


Míg az alkohol extrém fogyasztása hozzájárulhat a vesekő kialakulásához, a sör mérsékelt fogyasztása potenciálisan megelőzi ezt.

Ez az amerikai tanulmány feltárta, hogy a mérsékelt sörfogyasztás akár 40 százalékkal is csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát.

4. A sör és az idős kor


A kutatások szerint a 70-es és 80-as éveik végén járó, napi egy alkoholos italt elfogyasztó férfiak általában tisztább gondolkodási képességgel rendelkeznek, mint a nem ivók...

Szereted a sörkülönlegességeket? Itt olvashatsz róluk bővebben!

​5. A sörök lejárati ideje meghosszabbítható


A megfelelően tárolt sör általában hat-kilenc hónapig eláll a címkéjén feltüntetett lejárati időn túl.

A hűtött sör a lejárati dátumát követően akár két évig is eláll.

​6. Az ókori görögök és a sör kapcsolata 


Az ókori görögök jobban kedvelték a borokat, mint a söröket.

A sört „rangon aluli" italnak tekintették, mivel viszonylag könnyen előállítható. Manapság a borkészítés folyamata egyszerűbb, viszont minőségi bort nehezebb előállítani, mint egy hagyományos sört.

​7. A világbajnok és az egy liter sör története


1977. június 22-én Steven Petrosino Guinness-rekordot állított fel azzal, hogy 1,3 másodperc alatt megivott 1 liter sört.

​8. Legtöbb egyedi sörmárka


A világon több, mint 400 fajta sör létezik.

Az egyes márkák tekintetében azonban Belgium viszi a prímet közel 400 sörfőzdével. Az országban sokféle sör található – erős sörök, halvány lagertől a borostyánsörökig, lambic sörök és flamand sörök.

Hallottál már a sörösök Mekkájáról? Ha, nem akkor itt tudhatsz meg róla többet.

​9. Az ókori babilóniaiak komolyan vették a sörfőzést


Az ókori babilóniaiak komolyan vették a sörkészítést.

Az a sörfőző, amelyik elrontotta a sört, halálbüntetéssel lakolt tettéért.

​10. Nyugat-Irán és a sör


A régi kerámiakorsók kémiai vizsgálatai arra utalnak, hogy a sört már i.e. 3500-ban is készítették a mai Irán területén.

11. Milyen sört kínál a legtöbb sikeres sörmárka?


Az egyik leghíresebb sörstílus a pilsner.

A pilsner egy világos szalma vagy arany színű lager. A legsikeresebb és legikonikusabb sörök, mint a Budweiser és a Pabst Blue Ribbon, Pilsner stílusban készülnek.

​12. Barack Obama saját sört főzött a Fehér Házban


Az egykori amerikai elnök kedvelt hobbija volt a sörfőzés, amivel sok embert inspirált arra, hogy ők is vágjanak bele az otthoni sör készítésbe.

​13. Nem akarnánk az Oktoberfest után takarítani


A világ legnagyobb sörfesztiválja alatt több, mint 1000 tonna extra hulladék keletkezik Münchenben, eltakarítását a város önkormányzata irányítja.

​14. Josef Groll és a világ első pilsnere


A Pilsner elnevezése a csehországi Pilsen (Plzeň) városából ered, ahol Josef Groll bajor sörfőző készített először ilyen sört 1842-ben.