szakállas férfi sört iszik üvegből

Egy új elmélet szerint bizonyos mennyiségű sört is érdemes inni hőségben

Mutatjuk, mennyi az annyi és hogy miért jó.

2022. július 19. történelmi dátum Nagy-Britanniában: amióta jegyzik, először kúszott a hőmérő higanyszála 40 fok fölé. Nem meglepő, hogy egyre másra jelennek meg a brit internetes oldalakon cikkek, hogyan lehet átvészelni ezt a szokatlan kánikulát.

Dr. Stuart Galloway, az University of Stirling munkatársa egy igen rendhagyó ötlettel állt elő – nem csoda, hogy véleményét még a mértékadónak számító thedrinksbusiness.com is lehozta. Dr. Galloway ugyanis nem kevesebbet állított, mint hogy a sör is jó folyadékpótlás a kánikulában.

kors\u00f3 s\u00f6rrel koccintanak

Fotó: kazuend / Unsplash

Mindez azért érdekes, mert az alkohol dehidratál, így az általános orvosi nézet szerint éppen kerülni kell, amikor az ember izzadással amúgy is sok folyadékot veszít. A szakember azonban el is magyarázza, miért és mennyi sör, amire a szervezetnek szüksége lehet:

A sörnek viszonylag nagy a víztartalma, mellette viszont olyan elektrolitokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amiket szintén pótolni kell. Ha a víz mellett megiszunk belőle naponta egy keveset, azzal inkább jót teszünk.

A kevés az szerinte maximum 1 liter, e fölött ugyanis már a dehidratáló hatás kerekedne felül. Arról viszont – kollégáival itt már egyetértésben – ő is mindenkit lebeszél, hogy forró kávét és teát fogyasszon, a koffein ugyanis szerinte is valóban elvonja a vizet a szervezettel, elfogyasztott mennyiségtől függetlenül.