sörös poharak

Túl sok sör, oly kevés idő

Fotó: Jon Parry / Unsplash

Sörkisokos: minden, amit tudni kell a legismertebb sörtípusokról

Milyen az IPA sör? És mit jelent az APA? Hány évig érlelik a lambic sört? A következő sörkisokosból minden kérdésedre választ kapsz, sőt megismerheted a legfontosabb sörtípusokat.Mentsd el ezt a cikket a könyvjelzőid közé, mert legközelebb, amikor új sört próbálsz, akkor ez a kisokos fog neked segíteni.

Milyen sör az IPA?


Az India Pale Ale (IPA) számos sörstílust felölel, közös jellemzőjük az intenzív komlós (keserű) és citrusos ízvilág. Az IPÁ-k sokak számára a belépőt jelentik a kézműves sörök világába.

Ezt a cikket olvasd el, ha az IPA történetére is kíváncsi vagy!

Kipróbálnál egy finom IPA-t? Íme, a Kecskeméti IPA.

Mi az APA?


A válasz röviden: virágos, gyümölcsös, citrusos, karamellás ízek gyűjtőhelye.

Az amerikai pale ale (nevét az újvilági komlók után kapta) egy közepesen testes sör, így remekül működik könnyebb ételekkel, például salátákkal és csirkehúsos fogásokkal. Felsőerjesztéssel készül, IDE KATTINTVA elolvashatod, mit is jelent ez pontosan.

​Mi az a pale ale egyáltalán?


A 17. században szárították először koksszal a malátát, az így nyert termékre alkalmazták a pale ale nevet. A pale ale sörök jellemzően kesernyések, de nem komlósan kesernyések és alacsonyabb alkoholtartalmúak, mint az IPA-k. A legtöbb pale ale típus, beleértve az amerikai amber ale-t, az amerikai pale ale-t, a blonde ale-t és az angol pale ale-t malátás, közepes testű és könnyen iható sör.

Ha igazi sörkülönlegességre vágysz, akkor itt egy menő válogatás, amiben cseh pale ale-t is találsz.

​Mi az a pilsner?


A Csehországból származó pilsnerek a lager kategóriába tartoznak.

A német pilsnerek halvány arany színt és erős ízt adnak, míg a cseh pilsnerek egy kicsit sötétebbek, erősebb kesernyével.

Bővebben itt olvashatsz a pilsner és a lager közötti különbségekről.

​Mi az a lager?


A lager alsó erjesztésű sör (szemben például a felső erjesztésű ale-ekkel), az erjedés végén a cukrot alkohollá alakító, jóllakott élesztők az edény alján leülepednek.

Ezek az élesztők viszonylag alacsony hőmérsékleten, kb. 5-8 Celsius fokon hajlandók dolgozni, azonban ott se túl gyorsan (a felső erjesztésűek 15-20 fokon vannak elemükben). Ma már különböző technikákkal meg tudják sürgetni őket, régen azonban az előbb leírt folyamat heteket-hónapokat vett igénybe, addig hűvös helyen tárolták a sört. Ebből ered a név, ugyanis a Lager németül tárolást, raktárt jelent.

Ha, egy light alsóerjesztésű sörre vágysz, akkor kóstold meg a hübris sörmárka hüs nevű sörét!

​Mi az a stout?


A stoutok édes, testes, enyhén pörkölt sörök, ízük kávéra és tejszínre vagy édesített eszpresszóra is hasonlíthat. Míg a sör sötétebb színe azt a benyomást kelti, hogy nehéz inni, a stoutok az erjesztetlen cukroktól származó édességet hordozzák magukban, ami tökéletesen ellensúlyozza a keserűséget.

A stíluson belül a származási hely függvényében azért vannak különbségek.

A kifejezetten édes stoutok nagyrészt Írországból és Angliából jönnek, az ír Guinness gyártja a világ legkedveltebb stout sörét.

Az Egyesült Államokban gyártott Stoutok a jellegzetes sötét testet és krémes jegyeket ötvözik az amerikai sörökre jellemző komlós keserű ízekkel.

Kóstolnál egy krémes stout sört? Akkor próbáld ki a magyar Horizont Brewing sörét.

​Mi az a porter?


Az Egyesült Királyságban "feltalált" porter a stoutéhoz hasonló sötét színét a pörkölt malátának köszönhetően.

A porterek íze viszont jobban emlékeztet a csokoládéra, mint a kávéra.

​Mi az a belga sör?


Belgium sörkultúrája az utóbbi években szerte a világban nagy népszerűségnek örvend. Természetesen nincsen egyféle belga sör, hiszen készítenek ott többek között pale ale-t, a sötét söröket, a gyümölcsös söröket és sour (savanyú) söröket.

A legkeresettebb belga sörök közé tartoznak a trappista sörök, ide tartozik az erős és komplex ízű belga Dubbel, valamint a halvány, fűszeres és száraz belga Tripel.

​Mi az a lambic?


Bár az előző pontban említett sörök is meghatározóak, az első számú belga sörspecialitás egyértelműen a lambic sör. Ezt a sörtípust nyitott kádakban erjesztik, a munkát a helyiségben az idők során megtelepedett természetes élesztők végzik. Az erjedési folyamat beindulása után a sört hordókban tárolják, és legfeljebb három évig érlelik. Az eredmény egy semmivel össze nem téveszthető, kifejezetten savanyú sör.

Bár nem kötelező, de sok lambicot gyümölcsökkel együtt erjesztenek, például málnával, sárgabarackkal sőt, még muskotályszőlővel is.

Miért? Mert a gyümölcsök édessége ellensúlyozza a technológiából adódó savanykás ízt.

Mi az a búzasör?


A búzasör egy felsőerjesztésű sör, amibe az árpamaláta mellett búzamaláta is kerül. A két fő fajta a német Weizenbier és a belga witbier.

Ha egy lágy, illatos búzasört kívánsz, akkor próbáld meg a magyar Viharsarok sörfőzde, verőfény nevű sörét.

Mi az a dunkel? 


A barna sörök színe a borostyántól egészen a sötét vörösesbarnáig terjed. Édesség jellemzi őket, ami a maláta pörköléséből adódik.