barna sörösüveg fa asztalon, mögötte pohár
Fotó: Liquid Gold

Megérkezett Magyarországra Írország kedvenc kisüzemi söre

Több mint 20 éve főzi Írországban dry stoutját az O’Hara’s Brewing, a szigetország első számú craft sörfőzdéje. Magyarországon már három termékkel vannak jelen, amelyek közül a stout a főzde zászlóshajója.


Az O’Hara család 1996-ban alapította meg a sörfőzdéjét az írországi Carlow városában, amely a Barrow-völgyben, a Barrow folyó partjain helyezkedik el. Ez afféle igazi, harsogóan zöld, dimbes-dombos ír táj, ahol hosszú-hosszú évtizedek óta készültek stout típusú sörök, hiszen a helyi, kemény víz teljesen alkalmas volt ezeknek az italoknak a tökéletesítéséhez.

Az O’Hara’s Brewing a mai napig családi vállalkozásként működik, és annak ellenére, hogy termékeik több mint negyven országban érhetők el, úgy működnek, mint egy igazi kisüzemi főzde: 15-nél is többféle sört készítenek, és az állandó választék mellett limitált tételekkel is rendre előjönnek.

Az igazi ír stout

A sörfőzde mindenekelőtt azt szeretné bemutatni a jelen fogyasztóinak, hogy milyen volt a stout típusú sör azelőtt, hogy az ipari sörgyárak slankítottak volna a sörfajta testességén.

barna s\u00f6r\u00f6s\u00fcvegek fa asztalon, mellett\u00fck egy \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 talpas poh\u00e1r

Fotó: Liquid Gold

A stout sörök, a kutatások szerint úgy születtek, hogy a sörfőzők a londoni porter sörök növekvő népszerűségének hatására egyre tovább emelték ezeknek a fekete söröknek a testességét és sok esetben alkoholtartalmát is. Amikor egy sörfőzde stoutot és portert is tartott a kínálatában, mindenki tudta, hogy a stout az erősebb, testesebb változat.

A londoni stouttól az 1800-as évek végén különült el az ír variáns, amelyben még több sötétre pörkölt malátát használtak, miközben megjelentek olyan egyéb hozzávalók is, amelyek a sörök krémességét hivatottak fokozni.

Az O’Hara’s fekete sörében például az árpamaláta mellett búzamaláta is van, a családi főzde így növelte a selymes testet, miközben az ital kortyérzete és lecsengése száraz maradt.

Kávé, édesgyökér és rengeteg csoki

Az O’Hara’s Irish Stout esetében a fent említett krémességet még egy nagyon fontos összetevővel teszik hangsúlyosabbá: a nitrogén használatával. Az 1960-as évektől a stoutokat Írországban elkezdték nitrogénnel csapolni, amely kevésbé oldódik bele a sörbe, mint a hagyományosan erre használt szén-dioxid, illetve jóval selymesebb kortyérzetet, és látványos habot eredményez.

Kezdetben a dobozos változatokban nem tudták visszaadni ezt a lenyűgöző krémes testet, ám ma már erre is van megoldás: a sör doboza egy beépített kapszulát rejt, amely nitrogén-szénsav keveréket tartalmaz, és nyitáskor aktiválódik.

Az O’Hara’s Irish Stout ötféle, helyi forrásból származó, ír malátát tartalmaz, és helyi komlók gondoskodnak a visszafogott fűszerességéről, illetve karakán kesernyésségéről. A sör messziről megismerhető vastag, krémes habjáról, vöröses-fekete színéről. Illatában előbb a kávé érezhető, majd édesgyökérre, keserű csokoládéra emlékeztető jelleg fedezhető fel benne. Ezekhez jól illeszkedik a Fuggles komló fanyarsága. Készítői a sört tengeri fogásokhoz, illetve füstölt ételekhez, lazachoz, sonkákhoz ajánlják!

VINCE kóstolási jegyzet: stouthoz képest kevésbé lomha mozgás a pohárban, a nitrogénból adódóan az összképet kevésbé meghatározó, de szép krémes habréteg. Intenzív édes, kávés illat, az édesség a kortyban is megjelenik, szépen simul össze a komló kesernyéjével. A műfaj rajongóinak erősen ajánlott izgalmas tétel.

Az O’Hara’s termékeit – a stout mellett az ír vöröst és az Irish Pale Ale-t – a Liquid Gold Kft. forgalmazza. Mindhárom sör kapható 0,33 literes palackban, a stout és a red ale pedig 0,5 literes dobozban is elérhető már, illetve egyre több vendéglátóhelyen csapolva is találkozhatunk velük!