rajzon egy férfi és egy nő ülnek a vízparton és isznak
Fotó: Shutterstock

Lángos, hal és a többiek: milyen borokat válasszunk a strandételekhez?

Jó hír: mindenhez passzol valamilyen bor, ráadásul egyre több strandbüfében találkozni is ezekkel a tételekkel.Elég megnézni a 2022-es Év strandétele díjazottait, hogy lássuk, Magyarországon forradalom zajlik a strandbüfékben. Szerencsére ez a gasztronómia minden területét érinti, így a strandokon a borkínálat is egyre bőségesebb és egyre kifinomultabb. Ezért gondoltunk arra, most már van létjogosultsága egy olyan cikknek, amiben a strandételekhez bizonyos bortípusokat, sőt konkrét borokat ajánlunk. (Annál is inkább, mert sok strandétel az otthoni grillpartik kedvence is, erre aza alkalomra pedig igazán bármi beszerezhető.) A vince.hu és a VINCE Magazin értő szerkesztősége tehát az alábbi bor-strandétel párosításokat találta ki neked a nyárra. Jó böngészést és aztán jó étvágyat!

Lángos

l\u00e1ngos feh\u00e9r zs\u00edrpap\u00edron

Fotó: www.flickr.com


Fontos, hogy a lángos zsírosságát ellensúlyozni képes jó savú bort válassz. Ez lehet egy olaszrizling, ezerjó, kövidinka, Irsai Olivér, cserszegi fűszeres - akár fröccs formájában is. Persze ha már strand, akkor Balaton, és ha Balaton, akkor a 100% olaszrizlingből készülő BalatonBor szintén szóba jöhet.

Konkrét borajánlat: Szászi Birtok Gyöngyözőbor

Hekk és balatoni halak (süllő, fogas)

t\u00e1ny\u00e9ron \u00e9telek fel\u00fcln\u00e9zetb\u0151l

Fotó: Arturo Alvarez / Unsplash

Arról egy korábbi cikkben írtunk, hol tudsz valódi balatoni halat enni, ha nem tengeri hekkre vágysz. Borválasztás szempontjából mindazonáltal hasonlóan "viselkednek" a halfajták és úgy általában a vizek gyümölcsei: szeretik a buborékokat. Ha otthon készíted el ezt a strandkaját, akkor kifejezetten jó helyzetben vagy, a minap készítettünk egy listát húsznál is több 2000 forint alatt megvásárolható hazai gyöngyöző- és habzóborral, valamint tankpezsgővel, amiket bátran ajánlunk. Szerencsére ma már egyre több strandon szintén találkozni 1-2 tétellel ebből a valóban széles választékból. Ha csendes borra vágysz a hal mellé, akkor a BalatonBorhoz hasonlóan 100% olaszrizlingből készülő csopaki hegybort, vagy egy szürkebarátot a Badacsonyi borvidékről ajánlunk.

Konkrét borajánlat: PAP Wines Pinot Gris

Főtt kukorica

s\u00e1rga kukorica, h\u00e1tt\u00e9rben t\u00e1l

Fotó: Virgil Cayasa / Unsplash


Itt két út lehetséges. Vagy a kukorica édességével összevágó, azt erősítő, vajas-krémes ízvilágú chardonnay-t választasz, vagy éppen egy azt ellenpontozó friss, ropogós savú pezsgőt. Bármelyikre voksolsz, különleges élményben lesz részed.

Konkrét borajánlat: Kislaki Chardonnay Pezsgő Brut

Hamburger

hamburger feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: amirali mirhashemian / Unsplash


Bár már meghaladott az a nézet, hogy vörös húshoz csak vörösbort lehet inni, a fűszeres-zsíros hamburgerhez most mégis ezt javasoljuk. Egy fűszeres kékfrankos vagy egy fiatalabb cabernet franc például kiválóan megteszi.

Konkrét borajánlat: Feind Cabernet Franc (a VINCE Klub augusztusi borcsomagjának részeként kedvezményesen megvásárolhatod)

Sült krumpli

s\u00fclt krumpli ketchuppal, majon\u00e9zzel

Fotó: Claudio Schwarz / Unsplash


A sült krumpli pezsgőt kíván! A pezsgő savai, buborékai és a készítésből adódó toastos-kekszes jegyei tökéletesen kiegészítik a sót és zsírt. Ez a párosítás tényleg az égben köttetett!

Konkrét borajánlat: Garamvári Optimum Brut (a VINCE Klub augusztusi borcsomagjának részeként kedvezményesen megvásárolhatod)

Palacsinta

sz\u00ednes t\u00e1ny\u00e9ron palacsinta

Fotó: M Draa / Unsplash


Alapvetően a töltelék határozza meg a borpárosítást. Túróshoz és lekvároshoz jöhet egy vagány pét-nat vagy egy gyöngyözőbor, a csokisakhoz (mogyorókrém, kakaó) viszont inkább egy csokis-fűszeres jegyekkel rendelkező merlot-t válassz.

Konkrét borajánlat: Bujdosó Kokas Merlot

Grill zöldségek

sliced vegetables on green ceramic plate Photo by Farhad Ibrahimzade on Unsplash


Az enyhén fűszeres zöldségek könnyű bort kívánnak. Tökéletesen alkalmas erre a szerepre egy friss nyári rozé gyakorlatilag bármelyik magyar pincészettől, de akár egy könnyed nyári fehérbor is Irsai Olivér vagy muskotály szőlőből.

Konkrét borajánlat: HedoNick Kékfrankos Rozé (megvásárolhatod az Ínyenc kézműves piactéren)

Sült kolbász

barna kolb\u00e1szok grillr\u00e1cson

Fotó: Markus Spiske / Unsplash


A grill kolbászok többsége erőteljes fűszerezésű, így kiválóan harmonizál velük egy szintén fűszeres kadarka (például Szekszárdról) vagy egy pinot noir.

Konkrét borajánlat: Páffy Pinot Noir

Tejfölös, hagymás, szalonnás kenyérlángos

sonk\u00e1s-tejf\u00f6l\u00f6s keny\u00e9rszeletek

Fotó: Lucia Gherra / Unsplash


Borpárosítás szempontjából meglepően sokoldalú étel, egyaránt mehet hozzá egy savhangsúlyos fehér-, rozé- vagy egy könnyű vörösbor is.

Konkrét Borajánló: Villa Sandahl Rajnai Rizling