A 150 napos kísérlet: kiderült, melyik a leginkább szárazságtűrő szőlő

2023. január 29.

Meglepő eredményt hozott a francia kísérlet, ami a leginkább szárazságtűrő szőlő megtalálását célozta.

Már-már kínzással felérő kísérletet végzett a szőlőtőkéken Sylvain Delzon ​​a francia Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Környezetvédelmi Kutatóintézet (INRAE) munkatársa. A szakember azt vizsgálta, mennyire szárazságtűrők az egyes fajták, mennyi ideig bírják csapadék és öntözés nélkül a várakozások szerint egyre gyakoribb aszályt.

Delzon természetesen figyelembe vette a környezeti adottságokat is, vagyis hogy az adott tőkék milyen vízmegtartó-képességgel rendelkező talajban nőnek. Ehhez a különböző talajtípusokat 1 méter mélységig vizsgálta.

Az eredményekről többek között az osztrák Falstaff számolt be. Mint írják, az éppen az intézet által a 2000-es években nemesített, a gombás megbetegedéseknek ellenálló floreal fajta szerepelt a legrosszabbul. 50 száraz nap után kipusztult a vizsgált tőke. A lista másik végén francia nagyágyuk szerepelnek. Leginkább szárazságtűrő szőlő a merlot, a cabernet sauvignon és

az igencsak kényesnek elkönyvelt (hisztis hercegnőnek is csúfolt) pinot noir.

Mindhárom 150 napot is túlélt mindennemű vízpótlás nélkül. A fehérszőlők közül a zöldszilváni bírt velük tartani a koplalásban.

Delzon azt is megvizsgálta, a fajtaösszetétel alapján melyik borvidékeknek van a legtöbb okuk félni vagy átgondolni a jövőbeli telepítéseket. A franciaországi Cognac az elsők között szerepel, mivel a termőterület 85 százalékát elfoglaló ugni blanc bizony nem szerepelt fényesen a szárazságpróbán. Szintén veszélyben érezheti magát Marlborough, mert a borvidék (egyben egész Új-Zéland) zászlóshajójának számító sauvignon blanc sem bírja sokáig csapadék nélkül.

Címlapfotó: Boudewijn Boer / Unsplash