két nő és egy férfi áll a bárpult mögött, a két nő italt kever shakerben

Balról jobbra: Nagy Zoltán, Spilár Klára és Létay Dóra

Fotó: Boutiq’ Bar

Carrie Bradshow és ​Samantha Jones Budapesten készített Cosmo-koktélt

Egy könyvbemutató kapcsán beszökött a Szex és New York Budapest belvárosába. Az eseményen az is kiderült, a legtöbb ember fejében téves kép él a Cosmopolitan koktélról.


A mögöttünk álló időszakban egyre népszerűbbek lettek azok a DIY (do it yourself) megoldások, aminek keretében mi magunk kezdünk el kísérletezni otthon. Manapság számtalan recept, könyv, videó segít abban, hogy tökélyre fejlesszük tudásunkat olyan területeken is, amelyekért eddig ki kellett mozdulnunk otthonról.

Ilyen, ismét a reneszánszát élő terület az otthoni koktélkészítés is, ami az ünnepek közeledtével ismét a fókuszba került.

Ebben lehet most segítségünkre Kocsis Lilla és Nagy Zoltán (a világ legjobb 50 koktélbárja közé sorolt Boutiq’ Bar tulajdonosainak) most megjelent Keverd, rázd, öntsd! – Klasszikus koktélok, egyszerűen, mindenkinek című könyve. A kiadvány amellett, hogy a koktélok történetét bemutatja, segít azok elkészítésében is. „Évtizedek óta nem született magyar nyelven olyan koktélos könyv, ami a nagyközönség számára közérthető formában, minimális eszközparkot alapul véve ad útmutatást” – mondta a kötet bemutatóján Nagy Zoltán.

Tudtad, hogy…

 • …az első „koktélok” története a Sumér Birodalom idejébe nyúlnak vissza?
 • …hogy az első koktélos könyv 1862-ben jelent meg az Egyesült Államokban „How to mix drinks”, azaz „Hogyan keverjünk italokat?” címmel?
 • …az 1960-as évek long drinkek köré épülő diszkókultúrája után 1990 körül kapott újabb lendültet a kézműves koktélkészítés?
 • …az első magyar koktélos könyv a Royal Szálló bartenderének, Aczél Miksának a tollából született 1899-ben?
illusztr\u00e1ci\u00f3, k\u00f6z\u00e9pen egy talpas, \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poh\u00e1r, z\u00f6ld h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Boutiq’ Bar


A mostani Keverd, rázd, öntsd! könyv különlegessége az egyszerűen elkészíthető receptek mellett, hogy olyan kultúrtörténeti szálakat is felvonultat, amikről eddig keveset hallottunk vagy tudtunk, illetve egy olyan időszakot is megidéz a koktélok történetéből, amikor kényszerűségből még nagyon rossz minőségű alapanyagokkal dolgoztak az emberek, mégis remek kombinációk jöttek létre.

A filmek által világhírűvé vált koktélok közül a könyvben szerepel a White Russian, ami az 1960-as években született, ám igazán akkor robbant be, amikor 1998-ban Jeff Bridges magasra emelte a poharát A nagy Lebowski című filmben.

Az ital érdekessége, hogy valójában annyi köze van az orosz életérzéshez, hogy vodka az alapja, elkészítése pedig otthoni körülmények között is gyors sikerélményt hozhat készítőjének: csupán tejszínt kell önteni a Black Russian vodkába.

Szex és New York – Budapesten

f\u00e9rfi k\u00e9z t\u00fczet gy\u00fajt egy \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 talpas poh\u00e1r f\u00f6l\u00f6tt, amiben r\u00f3zsasz\u00edn folyad\u00e9k van

Cosmopolitan koktél

Fotó: Boutiq’ Bar


A már említett, Boutiq’ Bar-ban megrendezett könyvbemutatóra eljött a nemrég a nézők elé kerülő Szex és New York híres sorozatának két szinkronhangja, Spilák Klára (Carrie Bradshow) és Létay Dóra (Samantha Jones) is, akik kedvenc filmbeli koktéljuk, a Cosmopolitan elkészítését is elsajátították. A „gyorstalpaló” közben kiderült, hogy az igazi Cosmpolitan egyáltalán nem olyan „csajos” és még véletlenül sem édes, ha a recept betűjének megfelelően jó minőségű tőzegáfonya levet tesznek bele.

A Cosmopolitan szó egyébként „világpolgárt” jelent, magának a koktélnak az eredete pedig 1985-re nyúlik vissza, megalkotója a floridai bartender, Cheryl Cook volt. Ahogyan akkoriban a kor egyik legsikeresebb életmódmagazinja, a brit Cosmopolitan írta, hamar a nők szexuális és gazdasági függetlenségének jelképévé vált, ezért is lett népszerű a belevaló, fiatal nők körében: tudatos, független és stílusos hölgyek fogyasztották, éppen olyanok, mint a sorozatban szereplő Carrie és Samantha.

​Cosmopolitan

Hozzávalók

 • 40 ml Absolut Citron vodka
 • 20 ml Cointreau
 • 30 ml cranberry juice
 • 15 ml limelé

Így készül

 • Hűtsünk elő egy poharat (a koktél elkészítésének idejére tegyünk bele jeget)
 • Az összetevőket töltsük shakerbe.
 • Adjunk hozzá jeget, majd rázzuk össze.
 • A behűtött pohárba töltsük át duplán szűrve (spirál és finomszűrő együttesen)
 • Égetett narancshéjjal díszítsük.

White Russian

Hozzávalók

 • 40 ml vodka
 • 20 ml kávélikőr
 • 15 ml tejszín

Így készül

 • Töltsünk a pohárba jeget.
 • Rázzuk össze a vodkát és a kávélikőrt shakerben és öntsük a jégágyra
 • A tejszínt óvatosan csorgassuk a tetejére, így külön réteget fog alkotni. Fogyasztás előtt keverjük meg!

​SLT – Sweet Lemon Training

\u00f6t ember \u00e1ll egy b\u00e1rpult m\u00f6g\u00f6tt, h\u00e1tt\u00e9rben polcokon \u00fcvegek

Fotó: Boutiq’ Bar


A Boutiq’ Bar tulajdonosai nagy hangsúlyt fektetnek kollégáik képzésére – emellett Nagy Zoltán saját TikTok csatornát is indított, ahol rövid videókban mutatja be a koktélok készítését lépésről lépésre.

Az általa indított Sweet Lemon Training nevű fejlesztés is azt tűzte ki célul, hogy könnyedén, szinte játszva lehessen elsajátítani az applikáció segítségével bármilyen tudásanyagot, akár a koktélkészítés fortélyait is. Egyszerűen, látványosan és a mai világ igényeihez igazodóan: bármikor és bárhol.

Az SLT rendszerébe egy-egy cég, vagy személy a saját anyagát is feltöltheti és kiegészítheti az applikáció bázisanyagával, illetve lehetősége van csak a saját, hozott és betáplált anyagokkal is gazdálkodni.

A rendszer az információt strukturálja, majd szintekre bontja. A tananyagrészek végén teszt tölthető ki, amely méri a befogadott információ mennyiségét, majd minőségét – így a szintek közötti ugrás az egymásra épülő tananyagok megtanulásával és a tesztek elvégzésével lehetséges.

Haladási sebességünk személyre szabott, és a felület adottságainak köszönhetően nem fix helyhez kötött, biztosítva a kényelmes hozzáférhetőséget és tanulási lehetőséget. Az applikáció használata javasolt minden olyan szakmai képzés számára, amely tananyagát strukturálni, rendszerezni és folyamatosan fejleszteni szeretné. A Sweet Lemon Training iOS és Android kompatibilis applikáció.

Az applikációban található egyes témák közül a Bar modult most ingyenesen is elérhetővé tették a vendéglátók számára, akik profiljában a koktélértékesítés is szerepel.