
Szicíliai egyik legszebb pontja: a taorminai Teatro Antico
Szicília: Olaszország legdélebbi borvidéke
A Földközi-tenger legnagyobb szigetén található Európa legnagyobb és egyik legaktívabb tűzhányója, a 3370 méter magas Etna. A dél-itáliai régióban napjainkban is zajló tektonikai mozgás következtében a feláramló magma több helyen utat tör magának; ennek eredménye a vulkanikus aktivitás és a folyamatos földrengések.
Borok
Szicíliai lejtőin meg kell küzdeni a forrósággal is
Fotó: Antonio Sessa / Unsplash
A szigetet az Etna vulkáni rétegeitől a homokos Marsala partján át az agyagos Noto területéig sokféle talajtípus jellemzi, amelyeken általában autochton szőlőfajtákat termesztenek. Bár az Etna a világ egyik legaktívabb vulkánja, a hegy lejtőin és környékén több tízezer ember él, amelynek fő oka már évszázadok óta a borkészítéshez szükséges és a gyümölcstermelésre kiválóan alkalmas termékeny talaj.
SZICÍLIA ÉS KÖRNYÉKE
Klíma: forró, száraz nyár, sirokkó szél
Talaj: változatos
Fontosabb szőlőfajták: nerello mascalese, nerello cappuccio, nocera, carricante, catarratto, inzolia, grillo (Marsala), moscato
A különféle magasságon található és kitettségű területek és a nerello mascalese, a lágyabb nerello cappuccio vagy nocera fajták százéves tőkéi mágnesként vonzzák a borászokat is. Közülük páran az új Côte d'Ornak tekintik a vulkánt és a szőlőültetvényeket is: ezer méter körüli magasságon a híres burgundiai lieu-dit területekhez hasonlóan kezdték el parcellázni a contrada rendszer szerint. A carricante szőlő adja az Etna legfontosabb fehérborának, az Etna Bianco Superiorénak legalább a 80%-át, amit csak a vulkán csúcsától keletre található Milo falu környékén termelhetnek. Az Etnától távolodva a fehér catarratto a nyugati vidékek „igásló" szőlőfajtája, de az 1990-es években a repülő borászok sikerrel készítettek divatosabb borokat belőle, valamint az inzoliából vagy a sokoldalú grillóból; ez utóbbi elhagyhatatlan összetevője Szicília klasszikus szeszezett borának, a Trapani környéki marsalának. Szicíliától délre, Tunézia irányában fekszik a szintén vulkanikus Pantelleria szigete, ahol a helyi nevén zibibbónak nevezett alexandriai muskotályból készülnek zamatos száraz fehérés töppedt-szárított szőlőből készült édes borok (Passito di Pantelleria). Kevésbé ismertek a Szicília északi partjainál található Eolie-szigetekről származó pazar malvazia borok, amelyeket bármely sziget is ad, Malvasia delle ipari néven kerülnek forgalomba. E narancsillatú elixírek közül az egyik legszebbet anno Carlo Hauner élesztette újjá Salina szigetén.
Gasztronómia
Pisztáciás canolo
Fotó: amirali mirhashemian / Unsplash
A szicíliai konyha a friss alapanyagokon és a történelmi hagyományokon alapul. A partok közelében a halak és a tenger gyümölcsei határozzák meg a fogások nagy részét, míg a sziget belseje felé haladva a húsfélék veszik át a vezető szerepet: bárány, birka, borjú és marha dominál.
Ezeket hosszan sütve, grillezve is készítik, amelyek mellett – olaszokról lévén szó – a tészta minden formája megtalálható; de cseréptálban sütve is lehet ezekkel a húsételekkel találkozni. Komoly a zöldség- és gyümölcsválaszték is, valamint a sajt- és desszertkínálat: világhírűek a pisztáciás sütemények (Bronte város pisztáciájából) és közkedvelt a cannoli, cassata, ossa dei morti, martorana (marcipán), és a hideg édességek is: a fagylalt és a sorbet.
Az írás a VINCE Magazin 2021/3 márciusi lapszámában jelent meg.
Szerző: Orodán György
- Santorini borai világszerte közkedveltek. - Vince ›
- Santorini: kék-fehér varázslat ›
- Frissítő nyári sörkülönlegességeket hozunk a VINCÉben. - Vince ›
- Egy nap, egy recept: borjúmáj szamorodni borral - Vince ›
- Megvannak a Gyomaendrődi Sajt- és Túrófesztivált nyertesei - Vince ›
- Somlói Juhfark Ünnep: az egyik legkülönlegesebb fajta kóstolója - Vince ›
- Gianni Annoni az új étterméről, a hűtőről és a McDonald'sről - Vince ›
- Borteszt: Bogdán Nagy-somlói Prestige Juhfark 2017 - Vince ›
- Isztria folyékony kincse a bor - Vince ›
- Egy nap egy recept: báránylapocka zöldséges árparizottóval - Vince ›
- A Santorini vulkán süti, amiért az egész világ oda utazik - Vince ›
- Mennyit tudsz a halakról? - Vince ›
- Hungarian Wine Summit: a magyar borok csúcskostolója márciusban - Vince ›
- Hungarian Wine Summit: a magyar borok csúcskostolója márciusban - Vince ›