egy nő iszik a földön ülve
Fotó: Pressmaster / Shutterstock

5 teafajta, ami nélkül nem létezik sikeres fogyás

Szereted a teákat? Fogyni szeretnél, vagy csak egészségesebb lennél? Jó hírünk van számodra, akad ugyanis öt olyan tea, ami segít a testzsír elégetésében. Itt az ideje, hogy te is kipróbáld őket!


A minap az everydayhealth.com oldalán találtunk rá arra az izgalmas cikkre, amiben öt fogyást segítő teaféléről írnak. Mutatjuk is őket!

Ez is érdekelhet: Sokoldalú és egészséges: íme a zöld arany, a matcha tea - Vince (vince.hu)

1. Zöld tea

z\u00f6ld te\u00e1t \u00f6ntenek egy cs\u00e9sz\u00e9be

Fotó: taa22 / Shutterstock


A zöld tea kalóriaégető hatása a benne található epigallokatekin-gallát (EGCG) növényi eredetű vegyületből és a koffein együttes hatásából származik. Ezek ugyanis fokozzák a zsírsejtek lebontását. Egy tajvani kutatás alkalmával arra jutottak a kutatók, hogy azok, akik több mint tíz éven keresztül napi két csésze zöld teát ittak, alacsonyabb testzsírszázalékkal és kisebb derékkal rendelkeztek, mint a nem rendszeres zöld teát fogyasztók. Ez azért elég jól hangzik, ugye?

2. Fekete tea

Fotó: Manki Kim / Unsplash


A fekete teában lévő polifenolok (pozitív élettani hatású vegyületek) csökkentik a zsírok és szénhidrátok felszívódásának mértékét. A European Journal of Nutrition magazinban 2017 szeptemberében ismertetett kutatás során egy csoport „elhízott” egeret magas zsír- és cukortartalmú ételekkel etettek, az étrendjüket azonban fekete tea kivonattal egészítették ki. Négy héttel később az egerek súlya ugyanúgy lecsökkent, mint az alacsony zsírtartalmú étrenddel etetett egyedeké. A fekete tea is segítséget nyújt tehát a fogyásban!

3. Oolong tea

Fotó: New Africa / Shutterstock


Az oolong tea erősebb ízű, mint a zöld tea, de enyhébb a feketénél. A korábban említett teafajtákhoz hasonlóan az oolong is tartalmaz koffeint, ami segíti a fogyást. Az oolong zsírégetést elősegítő hatását 2018-ban egy tanulmány során egereken vizsgálták, a dolog működött, az állatok valóban veszítettek a súlyukból. Több másik tanulmány is megállapította, hogy napi négy csésze oolong tea elfogyasztása elősegíti a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek fogyását.

4. Fehér tea

feh\u00e9r tea egy feh\u00e9r cs\u00e9sz\u00e9ben

Fotó: Oleksandra Naumenko / Shutterstock


A fehér tea minimális feldolgozáson megy keresztül, ami azt is jelenti, hogy nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő antioxidánst és zsírégető EGCG-t tartalmaz. Mindemellett a fehér tea felgyorsítja a zsírsejtek lebomlását és blokkolja az újak képződését. Emiatt ezt a teát is ajánljuk a fogyni vágyóknak!

5. Hibiszkusz tea

Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock


Az egzotikus hibiszkusz tea katechint (a tealevelekből származó természetes antibakteriális anyag) tartalmaz, amiről több kutatás kimutatta, hogy segít csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet. Ezenfelül csökkenti a testtömegindexet, a testzsírt és a derék-csípő arányt.