egy napszemüveges nő, fején törölközővel fehér bögrét tart a kezében

Létezik egy tea, amiben több koffein van, mint a kávéban

Ha már unod a kávét, de a koffeinfröccsről nem akarsz lemondani, ez lesz a te italod.A kávéban és a teában sok közös van: fogyasztásuk komoly múltra tekint vissza, számos kultúra szerves részét képezik és milliók élvezik mindkét italt hidegen és melegen egyaránt. Az is egy általános elfogadott nézet, hogy a kávé több koffeint tartalmaz, mint a tea: átlagban 40 milligrammot a 11-gyel szemben deciliterenként.

A perfectdailygrind.com minapi írásából azonban kiderül, akad egy kivétel a teák között, ami koffeinben (is) felveszi a versenyt a kávéval: a zöld tea. Az alábbiakban ennek a fajtának a bemutatása következik, azt is elmondjuk, pontosan mennyi koffein található benne.

Mi az a zöld tea?

A zöld tea a Camellia sinensis nevű növényből különböző részeiből készül. A fekete teával ellentétben a zöld tea egyáltalán nem erjesztett: nem sokkal a szüret után gőzöléssel vagy melegítéssel lebontják a tealevelekben található, erjedésért felelős enzimet. Ezután a leveleket formázzák, majd kiszárítják és válogatják.

Mennyi koffeint tartalmaz?

z\u00f6ld tealevelek feh\u00e9r porcel\u00e1n ed\u00e9nyben

Fotó: Jia Ye / Unsplash

Egy bögre kávé nagyjából 80 milligramm koffeint tartalmaz, ugyanennyi zöld tea maximum 50-et. Mint a bevezetőben írtuk, az átlagos teák negyedannyi koffeint tartalmaznak, mint a kávé, ez ekkora mennyiségnél 20 milligramm lenne. Látható tehát, hogy a zöld tea valóban alaposan kilóg felfelé a sorból.

Maga a zöld tealevél egyébként több koffeint tartalmaz, mint a kávébab, mindazonáltal ugyanannyi vízbe jóval kevesebbet teszünk, mint kávéból.

Élettani hatás

A kávé koffeinje gyorsabban szívódik fel a szervezetben, annak hatása ezért löketszerű, míg a zöld teáé nem olyan intenzív, viszont időben jobban elnyúlik. A teában a koffein mellett az L-teanin nevű, nyugtató hatású aminosav is megtalálható, a kettő együtt a kutatások szerint serkenti az agyi funkciókat (érzékelés, információfeldolgozás stb.).