lány a konyhapulton

Egy új kutatás mindent felülír, amit eddig gondoltunk a tejről

Egy kétmillió emberen végzett vizsgálat a tejfogyasztás és a koleszterinszint kapcsolatát kutatta, váratlan eredményt hozott.


A PsyBlog számolt be a minap egy kutatás eredményeiről, amiből az derült ki, azoknál az embereknél, akik minden nap tejet ittak, alacsonyabb volt a rossz (LDL) koleszterinszint, azokhoz képest, akik nem fogyasztottak tejet. A több tej ráadásul a koszorúér-betegségnek 14 százalékkal, a 2-es típusú cukorbetegségnek pedig 11 százalékkal csökkenti a kockázatát a vizsgálat szerint.

A magas zsírtartalmú tejtermékek fokozott fogyasztásáról (telített zsírtartalmuk miatt) a szakemberek úgy tartják, az rossz hatással lehet a szív- és érrendszer állapotára. A telített zsírokat összefüggésbe hozták a magas vérkoleszterinszint, valamint a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) veszélyével.

Mindeközben számos tanulmány azt állapította meg, hogy a tej és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása viszont alacsonyabb koleszterinszinthez és a CVD kockázatának csökkenéséhez vezet.

A bevezetőben említett tanulmány a tejfogyasztás és a laktáz génváltozatának kapcsolatára összpontosított. A laktáz egy emésztőenzim, ami lebontja a tejben és tejtermékekben található cukrot, a laktózt. Az enzim kialakulását az LCT gén határozza meg. A kutatócsoport megállapította, hogy azok az emberek, akik nagyobb mennyiségű tejet fogyasztanak, rendelkeznek a laktóz emésztéséhez szükséges genetikai variációval.


Azt találtuk, hogy a magasabb tejfogyasztással összefüggésbe hozott genetikai variációval rendelkező résztvevők körében ugyan magasabb volt a testzsír aránya, de ami fontos, alacsonyabb volt a jó és a rossz koleszterinszintjük. Emellett pedig látványosan alacsonyabb volt a szívkoszorúér-betegség kockázata. Mindez arra utal, hogy a tejfogyasztás csökkentése nem feltétlenül szükséges a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez

– mondta Vimal Karani professzor, a tanulmány vezető szerzője.

egy poh\u00e1r tej \u00e9s kekszek s\u00f6t\u00e9t h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Brian Suman / Unsplash

A magasabb tejfogyasztás és az alacsonyabb koleszterinszint közötti kapcsolat az alábbiakkal függhetnek össze a kutatók szerint:

  • A tejben található kalcium és laktóz befolyásolja a zsíranyagcserét.
  • Más tejtermékekkel összehasonlítva a tej alacsony zsírtartalmú, de a laktózérzékenyek a kalciumbevitel biztosítása érdekében hajlamosak magas zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztani, utóbbiak megnövekedett koleszterinhez vezethetnek.
  • .A kalciumbevitel fokozza az epesav kiürülését, így a májat epesav-termelésre készteti, következésképpen ez a folyamat a koleszterinszint csökkenéséhez vezet.
  • Az emészthetetlen szénhidrátok, például a laktóz bélben történő erjedése befolyásolhatja a koleszterintermelést, ami a koleszterinszint csökkenését eredményezi.