lány a hűtőszekrény előtt
Fotó: Shutterstock

Rengeteg tejet menthetsz meg otthon egy egyszerű trükk segítségével

Rengeteg tej megy kárba a túlzott óvatosság miatt, pedig egy egyszerű trükkel le lehet ellenőrizni, lejárat után jó-e még.


Hányszor nyitottad már ki úgy a hűtőt, hogy a benne lévő tejnek lejárt a szavatossági ideje, de mégis tökéletesen iható volt?

Egy alapos szippantás általában elárulja, megsavanyodott-e a tej, az Egyesült Királyságban mégis évente közel 40 millió liter kerül feleslegesen a mosogatóba a túlzott óvatosság miatt – számol be a Mirror a Chesteri Egyetem kutatásáról.

A kutatók azt is megállapították, hogy a brit szupermarketek (Tesco, Sainsbury's, Asda és a Morrisons ) által forgalmazott, 4 Celsius-fok hőmérsékletű hűtőben bontatlanul tárolt tej még napokkal a lejárati idő után is biztonságosan iható.

A Morrisons egyébként be is jelentette, hogy a dobozokon feltüntetett lejárati időket meghosszabbítják.

A Mirror cikke szerint a hónap végétől a szupermarket minőségmegőrzési dátumot fog a tejekre nyomtatni, és arra ösztönzi a vásárlókat, hogy végezzenek „szaglástesztet". A fent említett adatokból kiderül, hogy az Egyesült Királyságban a tej a harmadik legtöbbet pazarolt élelmiszer és ital is: évente több mint félmillió tonna tejterméket dobnak ki, a legtöbbet otthon.

A fogyasztók 20%-a nem érti a minőségmegőrzési és fogyaszthatósági dátumokat. Mivel a szupermarketekben kapható élelmiszereken nagyon eltérő információk szerepelnek arról, hogy meddig tarthatóak el – ugyanazoknál a termékeknél olykor 5 hónap eltérés is lehet –, nem csoda, hogy nehezen igazodnak el.

Neked is érdemes körülnézned a konyhaszekrényben, mert sokszor nem egyértelmű, hogy a dátum az élelmiszer-biztonságra vagy a minőségre vonatkozik.

A fogyaszthatósági idő a biztonságról szól, amivel nem is érdemes kockáztatni. Az élelmiszerek a fogyaszthatósági dátumig fogyaszthatóak, bár mint látjuk, a tejnél például érdemes először „szaglástesztet" venni, mielőtt a lefolyóban végezné. Ezzel még nem kerül a szervezetedbe egy csepp sem, vagyis nem ártasz vele magadnak.