narancslét ivó lány

A jól ismert ital, amiről nem tudjuk, de jót tesz a vérnyomásunknak

A legtöbben már csak a kellemes íze miatt is rendszeresen fogyasztják, de számos jótékony egészségügyi hatása is van még. Köztük a vérnyomást is csökkentheti.


Számos tanulmány megállapította már, hogy akár napi egy pohár narancslé is segíthet a vérnyomás csökkentésében. Ennek oka, hogy a narancslé káliumban gazdag, ami erőteljes vérnyomáscsökkentő hatással bír. De a banán, a zöld leveles zöldségek, az avokádó és a bab szintén magas káliumtartalommal rendelkezik, így nem kell minden egyes nap narancslével indítani, ha nincs ínyedre.

narancs \u00e9s narancsl\u00e9

Fotó: Shutterstock


Mindez azért fontos, mert a tipikus nyugati étrend alacsony kálium-, viszont magas sótartalmú, ez a kombináció viszont kifejezetten rossz hatással van a vérnyomásra. A sófogyasztásnak egyébként részben azért is van ekkora népszerűsége, mert őseinknek még kevés jutott belőle az étkezéseknél.

A különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog számolt be egy vizsgálatról, amiben 300 ápolónő vett részt, akiket öt csoportra osztottak, és különböző táplálékkiegészítő-kombinációkat kaptak, hogy teszteljék a hatásukat.

A kutatók a kálium mellett a magnézium és a kalcium hatását is vizsgálták,a résztvevők vérnyomását 24 órán keresztül figyelték.

Az eredmények azt mutatták, hogy a káliumnak volt a legnagyobb hatása a vérnyomás csökkentésére.

Ráadásul nem is kicsivel nyerte a "versenyt".

„Meglepő módon, amikor a kálium, a magnézium és a kalcium hatását egyszerre vettük figyelembe, az eredmény nem volt jobb, mint a káliumé önmagában. Valójában egy kicsit alacsonyabb is volt"

– számolt be az eredményekről Frank M. Sacks professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Az eredmények azt mutatták, hogy 1600 milligramm kálium, szerény mértékben ugyan, de már csökkenti a vérnyomást. Azt viszont fontos kiemelni, hogy a vizsgálatban szereplőknek alapból nem volt magas a vérnyomásuk.

Mindazonáltal Sacks professzor szerint a kálium vérnyomáscsökkentő hatása csak erősebb lenne a magas vérnyomásban szenvedőknek.

„Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a kálium a magas vérnyomásban szenvedő embereknél nagyobb mértékben, 4-5 mm Hg-rel csökkenti a vérnyomást. Ha már magas a vérnyomása, akkor káliumban gazdag étrendet kell fogyasztania, vagy étrend-kiegészítőket kell szednie"

– mondta

A professzor kifejezetten javasolta, hogy akinek magas a vérnyomása, próbáljon meg minél több káliumban gazdag élelmiszert fogyasztani.

Erre pedig az egyik legfinomabb és legegyszerűbb megoldás egy frissen facsart narancslé reggel és este.