arab kávé, kávébabokkal a háttérben

Ígérjük, hogy beleszeretsz!

Fotó: Guzel Gashigullina / Shutterstock

Arab kávé: tippek és érdekességek

Ha mindig szeretted volna kipróbálni ezt a közel-keleti specialitást, de eddig nem tetted, akkor itt az ideje. Az alábbi tippekkel és érdekességekkel mennyei arab kávét tudsz majd otthon készíteni.



A dekoratív mintával díszített kis kávés csészékben felszolgált erős arab kávé valóban a közel-kelet egyik igazi csodája. Nem csak kulináris, hanem kulturális szempontból is hatalmas jelentősége van, ugyanis egy jó pohár kávé fölött mindig komoly beszélgetéseket folytattak az emberek.

 A kardamom ereje

\u0151r\u00f6lt k\u00e1v\u00e9 \u00e9s kardamom

A kardamom adja az igazán különleges ízt.

Fotó: Stanislav71 / Shutterstock


Az arab kávé enyhén vagy erősen pörkölt kávébabból és kardamomból készül. Hagyományosan helyben pörkölik, őrlik, és általában a vendégek előtt főzik meg.

Mivel fogyasztják?

baklava \u00e9s arab k\u00e1v\u00e9 a h\u00e1tt\u00e9rben

A baklava és az arab kávé párosítás eszméletlen finom!

Fotó: JOAT / Shutterstock


Gyakran tálalják datolyával, kekszekkel és édességekkel, mivel a kávé keserű ízű. Mindenféle családi eseményeken, például esküvőkön vagy születésnapokról kínálják. Fontos: mindig legyen kéznél egy pohár víz, hogy leöblíthesd az erős kávé ízért.

Jóslás

k\u00e1v\u00e9j\u00f3sl\u00e1s, feh\u00e9r k\u00e1v\u00e9s cs\u00e9sz\u00e9t tart egy k\u00e9z

Kipróbálnád?

Fotó: grandbrothers / Shutterstock

Az arab kávéolvasás hasonló a tealevél-olvasáshoz. Megiszod a kávét, de egy teáskanálnyi folyadékot hagysz a csészében. A poharat ezután fejjel lefelé fordítod, hogy a maradék szétterüljön a falán, majd az olvasó elkezdi értelmezni az így keletkező mintákat.

Így készítsd el!


  1. Forralj vizet egy arab kávéfőzőben (online beszerezhető).
  2. Adj hozzá három nagy kanál kávét (az arab kávé szintén beszerezhető online is).
  3. Forrald fel a kávét és közben jól keverd meg. Figyelj, nehogy kifusson! Ha kell, emeld el a tűztől.
  4. Tegyél bele 1-2 teáskanál cukrot.
  5. Vedd le a tűzről és takard le a tetejét.
  6. Öntsd kis poharakba. Vigyázz, a zaccot ne idd meg!