egy nő egy palack bort tart a kezében fekete háttér előtt

December 10., az aszú világnapja – 3 érdekesség a folyékony aranyról

Mi kell hozzá, hogy létrejöjjenek az aszúszemek, mitől olyan különleges a készítése és mit gondol róla a világ 2021-ben?


December 10-én, idén negyedik alkalommal ünnepli az egész világ nemzetünk unikális borkincsét a tokaji aszút. Az aszú a királyok bora, és borok királya, de vajon ezt mások is így gondolják a nagyvilágban, és egyáltalán mi is az aszú, miért egyedülálló?

1.Az aszú kizárólag a világ elsőként zárt borvidékké nyilvánított területén, Tokaj-Hegyalján készül.

A vulkanikus kőzetekben gazdag borvidék a Tisza és a Bodrog folyóknak köszönhetően páratlan mikroklímával rendelkezik. Ebben a különleges közegben - a más területeken szürkepenész betegséget okozó - Botrytis cinerea gomba lehetővé teszi a szőlőbogyók aszúsodását. A nemesrothadás hatására a szemek elkezdenek töppedni, az ízek és az érett szőlő aromaanyagai koncentrálódnak, valamint kiegészülnek a botrytis okozta különleges karakterrel.

2. Az aszúszemeket még mindig kézzel szedik

Nem minden szemet „hálóznak” be az említett nemespenész gombafonalai, az aszúsodott szemeket a mai napig kézzel válogatják ki a többi közül. Ebből a kézzel szedett különleges alapanyagból a világon egyedülálló módszerrel készül a Tokaji Aszú (ami egyben a legdrágább is, hogy ennek mi az oka, IDE KATTINTVA tudod elolvasni). Az aszúborok az alapanyag magas, természetes cukortartalmának köszönhetően lassan erjednek. Az erjedést követően minden aszúbor, minimum 18 hónapig, hordóban érlelődik. Dacára a különleges adottságú borvidéknek és az évszázados hagyományokkal rendelkező készítési módnak, mégsem készülhet aszú minden évjáratban.

3. 2021-ben négy aszú is nagy nemzetközi sikert ért el

A jó bornak nem kell cégér, tartja a közmondás, azonban fontos, hogy minél többen megismerjék a nemzeti kincsünket. Szerencsére elmondhatjuk, hogy az idei év sikerekben bővelkedett itthon és nemzetközi szinten is. A Decanter World Wine Awards-on hatalmas sikert arattak a tokaji borvidék borai, amelyek közül négy platina fokozatot ért el. A Grand Tokaj két tételét, a 2014-es ötputtonyos aszút és a 2013-as Eszenciát, valamint a Patricius Borház és a Juliet Victor 2017-es hatputtonyos aszúit értékelték ilyen magasan.