egy nő üvegeket fotóz
Fotó: Oláh Gergely Máté

Pezsgő a vitrinben, a pincében és a pohárban – végigkóstoltuk a Törley Látogatóközpontot

2012-óta várja a látogatókat kóstolóval egybekötött tárlatvezetésre Budafokon a Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont. A cég 140 éves fennállásának alkalmából bővült a látni- és innivalók listája.


„A magyar pezsgőbor-gyártásnak egy fényes fejezete Törley nevéhez fűződik. Ennek az iparágnak fölvirágoztatása nem volt könnyű dolog hazánkban. Törleynek az áttörés nehéz föladata jutott osztályrészül. Mint iparos szakértelemmel, vasszorgalommal, a magyar iparért való lelkesedés adta erővel megoldotta ezt a feladatot. Amikor azután a jó portéka megvolt, akkor fényes tanújelét adta, hogy milyen kiváló kereskedő, mert pezsgőjét nemcsak itt az országban tudta, közkedveltté tenni, hanem tudott számára piacot teremteni a külföldön is.” A Budapesti Hírlap 1907-es méltató mondatai szinte visszafogottak ahhoz képest, hogy Törley József mit tett valójában a magyar pezsgőgyártásért és Budafokért.

emberek \u00e1llnak egy udvaron, fot\u00f3znak, egy f\u00e9rfi kez\u00e9ben kard

Fotó: Oláh Gergely Máté


Törley József a hazai pezsgőgyárat működtető vállalkozását 1882. augusztus 1-én, tehát éppen 140 éve jegyeztette be a budapesti cégbíróságon. Fontos kiegészítés a „hazai”, miután ugyanis elsajátította Champagne-ban a szakmát, a hagyományos eljárással készülő pezsgő hazájában maga is készített pezsgőt. A csendes alapborokat termelőktől felvásárolta, a pezsgősítést viszont már ő végezte. Éppen alapbor után kutatott Etyeken is, amikor rájött, hogy a vidék adottságai (kiegészülve Promontor, vagyis Budafok mészkőbe vájt pincéivel) tökéletesen alkalmasak a pezsgőkészítésre. Hazaköltözött és Budafokon (először még a Péter Pál utcában) 140 éve beindította a saját üzemét.

sz\u00fcrke szobor mellett feh\u00e9r ruh\u00e1s n\u0151 \u00e1ll kez\u00e9ben poh\u00e1rral

Fotó: Oláh Gergely Máté


A többi már, ahogy mondani szokták, történelem – ez a történelem ismerhető meg közelebbről a második telephelyen, a ma már csak érlelő pinceként üzemelő Anna utcában, ahol 2012 óta minden igényt kielégítő múzeum is működik. Többek között erre a Magyarországon egyedülálló múzeumra kívánták újra felhívni a figyelmet a cég munkatársai, amikor egy születésnapi koccintással és szoboravatással egybekötött túrára hívták a sajtó, köztük a VINCE, képviselőit.

pinc\u00e9ben \u00e1ll egy n\u0151

Fotó: Oláh Gergely Máté


Az újságíróknak szervezett programmal megegyezőn bárki részt vehet, aki érdeklődik a pezsgő iránt. A Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont előzetes bejelentkezés után minden hónap első és második hétvégéjén látogatható: a rengeteg tárgyi emlék mellé túravezető is jár, akinek szavai által életre is kelnek a bemutatott „ereklyék”.

emberek \u00e1llnak pinc\u00e9ben

Fotó: Oláh Gergely Máté


Megtudhatjuk, ki volt Louis Francois, akinek a nevét ma a cég prémium tételei viselik, milyen pezsgőtechnológia hazai elterjedését köszönhetjük Törleynek, de az is kiderül, milyen baja és haszna származott az autók iránti (korai) vonzalmából. A múzeumban bemutatott korabeli fotók, régi palackok és dokumentumok (többek között a 140 éves fordulóra kiállított saját kezű levelei) és a narráció nyomán kirajzolódik előttünk az ember élete, akit sokan „kora egyik géniusza”-ként tartanak számon.

poharak \u00e9s f\u00e9nyk\u00e9pek

Fotó: Oláh Gergely Máté


Egyetlen példa ennek alátámasztására: a 19-20. század fordulóján a vendéglátóhelyek ellenérzéssel viseltettek a Törley és úgy általában a magyar pezsgők iránt. Ahol ellenállásba ütköztek, oda a gyárigazgató elküldte az embereit, akik vacsora rendelésekor fennhangon reklamáltak, amiért nem találtak Törley pezsgőt az itallapon. Mivel a hangoskodás kellemetlen volt az étteremnek, néhány ilyen alkalom után megérkezett Budafokra a rendelés.

pinc\u00e9ben \u00e1ll egy ember l\u00e1d\u00e1k el\u0151tt

Fotó: Oláh Gergely Máté


A múzeumi rész önmagában is izgalmas, de ezzel még távolról sincs vége a programnak, hiszen a látogatók utána aláereszkednek a pincerendszerbe, ahol „csúcsforgalomban” akár 1,5 millió pezsgőspalack is pihen. Az érleléshez használt hagyományos rázóállványok és modern giropaletták között tudhatjuk meg, mi a különbség a méthode traditionnelle (hagyományos palackos), méthode transvasee (kombinált) és a méthode charmat (tartályos) eljárások között. Az elméletet gyakorlati érzékszervi próba egészíti ki: immár a föld fölött egy három tételes kóstoló keretében mindenki eldöntheti, melyik eljárással készülő pezsgő a kedvence – és aztán haza is viheti azt (vagy akár a jubileumra kiadott, limitált szériás tételt) az üzemhez tartozó bemutató boltból.

A Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont kiváló félnapos hétvégi program a pezsgővel most ismerkedők és a mélyebb barátságot kötni szándékozó borbarátok számára egyaránt.