emberek koccintanak borral
Fotó: LStockStudio / Shutterstock

Borkalkulátor: házigazdaként ennyi üveg bort kell bekészítened a partihoz

Sose tudod, hogy mennyi bor szükséges a vacsorához és egyéb összejövetelekhez? Íme egy praktikus borkalkulátor, amivel a probléma örökre megoldódik!A vacsora egyik legfontosabb része a bor: beszélgetéseket indít, kiegészíti az ételeket és gondoskodik a jó hangulatról. Ezért muszáj, hogy kéznél legyen a megfelelő mennyiség belőle.

Ez is érdekelhet: Ez a Top100 bor 2021-ben a világ első számú boros szaklapja szerint

​Hány pohár van egy üveg borban?

borospoh\u00e1r bor \u00fcveg

Fotó: Apolo Photographer / Unsplash


Kezdésként tudnod kell, hány pohárnyi mennyiség van egy üveg borban. Egy üveg bor 750 milliliteres, vagyis háromnegyed literes. A bor javasolt adagja 150 milliliter (1,5 deciliter - borbárokban is általában ennyit töltenek), ami azt jelenti, hogy minden palackban öt pohár van. Ám előfordulhat, hogy nem figyelsz oda és a vendégek nem pontosan 150 milliliter bort kapnak. Szerény megfigyelésünk alapján egy üveg bor nagyjából négy pohárnak felel meg inkább.

​Mennyi egy üveg bor alkoholtartalma?

egy p\u00e1r \u00fcvegeket n\u00e9zeget

Fotó: George Rudy / Shutterstock


Egy átlagos pohár bor 11-13 százalék alkoholt tartalmaz. Előkerülhet azonban olyan palack is, aminek ennél kevesebb az alkoholtartalma (rozé, habzóbor, aszú), miközben még 20 százalék alkoholtartalmú, úgynevezett erősített borokkal (portói, sherry) is találkozni. Az erősebbekből nyilván elég kevesebb, hiszen nem az a cél, hogy a vendégeid négykézláb induljanak haza.

​Tehát hány üveg borra van szükséged a bulihoz?

feh\u00e9r borral koccintanak poharak

Fotó: Scott Warman / Unsplash


Most térjünk vissza a fő kérdéshez! A fenti kiindulópont(ok) alapján, vendégenként legalább egy üveg borral érdemes számolnod. Gondolj bele: elkortyolgattok egy pohárral vacsora előtt, lecsúszik pár vacsora közben majd még egy a vacsora lezárásaként. Ez máris egy üveg. Ahhoz viszont, hogy pontosan tudjuk, hány palack szükséges, még egy kis számolást kell végeznünk. A lenti két kérdésre válaszolj, aztán jöhet a matek.

  • Először: hány vendég érkezik?
  • Másodszor: hány pohár bort fog inni minden vendég?

Íme a képlet:

Vendégek száma × vendégenként becsült poharak száma ÷ 4 = szükséges palackok száma

És voilá! A poharak tele, a vendégek boldogok!


(bonappetit)