nő ül a vízparton, mellette bor, poharak, sajt
Fotó: Shutterstock

Bor és vegán sajt párosítás: működik, de vannak szabályok

Növényi alapú sajtokkal is lehet ugyanolyan élmény a borozás, ehhez azonban pár szabályt itt is be kell tartani.


2021-ben becslések szerint 80 millió vegán élt a Földön, ez a teljes népesség 1 százaléka. Hogy hány százalékuk fogyaszt bort, arról nincsenek számok, ám mivel a borok túlnyomó többsége vegán, bizonyosan akad közöttük számos. A bor és sajt együttes fogyasztása bizonyíthatóan több évszázados múltra tekint vissza. Mindez nem meglepő, hiszen sokszor egymáshoz közel készült a kettő. A winefolly oldala a klasszikus sajt-bor párosítások közé sorolja a pecorino-chianti kettősét. Nem véletlenül, hiszen mindkettő az olaszországi Toszkánából származik, párosuk évszázadok alatt jól összecsiszolódott.

kekszek \u00e9s feh\u00e9r kr\u00e9msajt fa deszk\u00e1n

Fotó: Anita Peeples / Unsplash

Valóban lehet beszélni összecsiszolódásról, annál is inkább, mert mára már egyértelművé vált, a sajt és a bor házassága nem az égben köttetett. Az amerikai Rutgers University és a Monell Chemical Senses Center munkatársai 2012-ben derítették ki, hogy mindig kellemes egyensúlyt teremt a szájban egy zsírosabb és egy fanyarabb, szárító hatású (idegen szóval asztringens) összetevő. Ez olyannyira így van, hogy a kutatók szerint akár teát is ihatnánk a sajtok mellé, csupán kulturális okai vannak, hogy mégis a bort választjuk.

A továbbiakban mi is maradunk a bornál és ahhoz igyekszünk vegán sajtpárosításokat ajánlani az arra nyitottaknak. Amolyan nulladik szabályként elmondható, hogy itt is ugyanazok a törvényszerűségek érvényesülnek, mint a tejből készült sajtok esetében. Mivel manapság már vegán sajtoknál is széles a választék (létezik mozzarellától kezdve camembert-en át rengeteg változat), nem lesz nehéz dolgunk.

1. Hozd összhangba az érettséget az intenzitással

Az idő előrehaladtával bor és sajt egyaránt átalakuláson megy át, az ízek, aromák mélységet kapnak az érleléssel. A bor esetében az elsődleges, gyümölcsös, virágos ízek átalakulnak hordófűszerekké, vajas-krémes aromákká. Ehhez a karakterhez kiválóan mennek az érettebb, szárazabb sajtok. Próbálj ki egy cabernet sauvignont vegán brie-vel vagy érlelt vegán chedarral, a chardonnay-hoz pedig mehet a camembert vagy a gruyère. A fiatalabb, vibrálóbb fehér- és rozé borokhoz, pezsgőkhöz jól passzol a vegán mozzarella.

Válassz bort a vegán sajtokhoz a VINCE Klubból! A szakértők által összeállított, kedvezményes áru csomagok között biztosan te is megtalálod a kedvencedet!

2. A só a kulcs

\u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 borospalack, m\u00f6g\u00f6tte vir\u00e1g

Fotó: Ferenc Almasi / Unsplash


Míg az előző pontban a hasonlóságokra építettünk, itt azt mutatjuk meg, olykor éppen az ellentétekből alakulnak felejthetetlen élmények. Éppen ilyen az, amikor egy tokaji desszertborhoz vegán gorgonzolát választasz, aminek az erős íze, sóssága tompítja a bor édességét.

3. A buborékos bor szereti a lágy sajtokat

A buborékos borok a szén-dioxid és a jellemzően magas savtartalom okán is pezsegnek, vibrálnak a szádban. Innentől kezdve igazából mindegy is, hogy száraz vagy édes tételről van szó, egy érett, krémes, zsíros sajt (brie, Münster, camembert, mozzarella) jól fog működni vele. Szintén bátran kipróbálhatod a pezsgőket a mandula alapú vegán sajtokkal is.

4. Válogass azonos régióból

Azt szokták mondani, összenő, ami összetartozik. Ez a bölcsesség a konyhában is megállja a helyét: azonos régióból érkezett sajt és bor biztosan nem fog összeveszni. Proseccóhoz növényi alapú mozzarella, burgundihoz Époisses de Bourgogne, görög borhoz vegán görög fehér krémsajt.

5. A mindig működő recept

champagne felirat\u00fa \u00fcvegb\u0151l t\u00f6ltenek

Fotó: Tristan Gassert / Unsplash


A „legalkalmazkodóbb” borok a buborékos borok, mindenek előtt a tradicionális eljárással készített pezsgők: egy vegán sajttál szinte bármelyik tagjával megtalálják a „közös hangot”. Ha fordított a helyzet, vagyis borból van túltengés, akkor egy kesudió alapú, félzsíros sajt lehet a jolly joker. Tegyél ki hozzá ropit, szezonális gyümölcsöt, magokat, étcsokit és garantált a siker.

Válassz bort a vegán sajtokhoz a VINCE Klubból! A szakértők által összeállított, kedvezményes áru csomagok között biztosan te is megtalálod a kedvencedet!