egy nő fehér pólóban áll és gondolkodik
Fotó: Dean Drobot / Shutterstock

Egyetlen pohár ebből a vacsora mellé, és nem leszel cukorbeteg

Egy friss tanulmány szerint akad egy ital, ami jótékony hatással van a vércukorszintre. Mutatjuk, hogy melyik italról van szó.


Amerikai kutatók által végzett friss tanulmány szerint a borban lévő vegyületek meglepően befolyásolják a vércukorszintet - írja a marthastewart. Gondoltuk veled is megosztjuk a tanulmányban foglaltakat, íme!

Ez is érdekelhet: A vörösbor 8 hatása az egészségre

emberek koccintanak borral

Fotó: Davey Gravy / Unsplash


Ha te is szereted az esti vacsorát egy finom pohár borral párosítani, akkor jó úton haladsz a vércukorszint csökkentésében. Az amerikai Tulane Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a borban található vegyületek hozzájárulnak a vércukorszint csökkenéséhez. A tanulmány készítői szerint az étkezés közben elfogyasztott mérsékelt mennyiségű bor megelőzi a 2-es típusú cukorbetegséget.

t\u00e9szta\u00e9tel \u00e9s v\u00f6r\u00f6s bor az asztalon

Fotó: Brooke Lark / Unsplash


A kutatók több mint 300 ezer olyan ember adatait tanulmányozták, akik "rendszeres ívónak" vallották magukat. A tíz éven át tartó kutatásból az derült ki, hogy a résztvevők közül nyolcezernél alakult ki 2-es típusú cukorbetegség. Akik viszont a maguk boradagját az esti étkezés mellé itták meg, azoknál több mint tíz százalékkal kisebb eséllyel alakult ki a diabétesz. Ennek oka a vörösborban található tápláló vegyületek, mindenek előtt a számos más dolog miatt is áldott rezveratrol, hatásában keresendő.

\u00e9telekkel teli asztal \u00e9s bort iszogat\u00f3 emberek

Fotó: Kelsey Chance / Unsplash


Az elvégzett klinikai vizsgálatok tehát megállapították, hogy a mértékletes ivás bizonyos egészségügyi előnyökkel jár, beleértve a glükóz anyagcserét is. Az adatok továbbá azt sugallják, hogy kifejezetten a bor összetevői, például az antioxidánsok azok, amik potenciálisan csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A kutatóknak hangsúlyozzák, még több vizsgálat elvégzésére lesz szükség, hogy biztosan kijelenthető legyen, a borral megelőzhető a cukorbetegség. Minden esetre, ha legközelebb a vacsora mellé egy megfelelő alkohol párosítást keresel, akkor a legjobb választás a bor lesz.