egy barna hajú nő rózsaszín üvegből iszik

Percek alatt elkészíthető a hűsítő ital, ami meggátolja a vesekő kialakulását

Hihetetlen egyszerű, olcsó és pár perc alatt elkészül az az ital, ami megelőzi a vesekövek kialakulását.


Amilyen fájdalmas, sajnos olyan gyakori a vesekő még a hajlammal nem rendelkező embereknél is. A wellandgood szerint azonban szerencsére akadnak olyan módszerek, amik segítségével megelőzheted ezt a kellemetlen egészségügyi problémát.

Ez is érdekelhet: 7 egészségtelen étel, ami súlyos megbetegedéshez vezet

Mik azok a vesekövek?

sz\u00ednes k\u00f6vek

Fotó: Graphic Node / Unsplash


A vesekövek ásványi lerakodások, amik idővel felhalmozódhatnak a vesékben.

A kövek kialakulásának hátterében több tényező áll. Ilyen többek között az életmód, az egészségi állapot és a családi öröklődés. A vesekőnek négy fajtája létezik: kalcium-kövek (kalciumból állnak), urát-kövek (magas húgysavszint miatt alakulnak ki), struvit-kövek (húgyúti fertőzés esetén jelennek meg) és cisztin-kövek (túl sok folyadék és sószegény diéta következményei).

A leggyakoribb vesekő fajta a kalcium-alapú.

Mi akadályozza meg a vesekő kialakulását?

piros eprek r\u00f3zsasz\u00edn h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Jeremy Bezanger / Unsplash


Ha valakinek az imént említett kalcium-alapú veseköve van, akkor ajánlott a citromos vizet vagy más citromsavforrást (piros bogyós gyümölcsök, egres, áfonya, ananász, cseresznye, paradicsom) hozzáadni az étrendhez.

A citromsav azért nyújt hatékony megoldást a vesekövek ellen, mert a benne található citrát gátolja a kristályképződést, illetve az esetleges kövek növekedését.

v\u00e9rnarancs, citrom \u00e9s lime

Fotó: Bruna Branco / Unsplash


A citromsav vagy citrát tehát a vesekőképződés gátlójaként szolgál, ezért rendkívül fontos szerepet játszik a vesekő megelőzésében.

egy barna haj\u00fa l\u00e1ny narancsot eszik

Fotó: Diana Polekhina / Unsplash


Ha azt sejted, hogy veseköved alakult ki, akkor mindenképpen konzultálj egy orvossal. A szakértők általában abból tudják megállapítani, hogy kialakulhat-e nálad kő, hogy többek között ellenőrzik a vizelet citrátszintjét. Ha túl alacsony, akkor a kezelés magában foglalja a citrombevitel növelését, vagyis több citromot, narancsot, grapefruitot és más citrusféléket kell majd fogyasztanod.

citromos v\u00edz kancs\u00f3ban

Fotó: Julia Zolotova / Unsplash


Szerencsére a citrát és citromsav pótlását csak ritka esetekben ajánlat az orvosok, így az is elegendő, ha a vacsora mellé mindennap megiszol egy pohár citromos vizet.