öt darab fekete üveg piros tetővel

A csúcsok tíz csúcsa

Ez jelenleg a világ 10 legdrágább bora

Gyenge idegzetűek nehogy kattintsanak! Az első helyezett egy év alatt megduplázta az árát, két és fél milliós palackárral labdába sem lehetett rúgni.

A Wine-Searcher a világ legnagyobb internetes borkereskedéssel foglalkozó portálja. Egyfajta aggregátor oldal, amely lehetővé teszi, hogy adott bort, illetve egyéb szeszesitalból a világ létező összes ajánlatát kigyűjtsd. A létező összes persze kis túlzás, a kereskedőnek regisztrálnia kell, hogy megjelenjen a Wine-Searcheren, de aki ma versenyben akar maradni, az megteszi. A portálon jelenleg összesen 5 kontinens 130 országának 23 ezer üzlete van fent, összesen 12 és fél millió fajta bort, sört és párlatot kínálnak eladásra.

Bátran kijelenthetjük tehát, hogy az itteni folyamatok, árak pontos képet adnak a teljes piacról, vagyis ami az ő statisztikájuk szerint a legdrágább, az egyben az egész világon a legdrágább.

A Wine-Searcher üzemeltetői napokban közöltek egy listát az elmúlt év legmagasabb áron gazdát cserélt borairól. Fontos hangsúlyozni, itt forgalmi tételekről van szó, tehát nem egyedi, muzeális darabokról, amik a tenger mélyéről, vagy egy falból kivésve kerültek kalapács alá valamelyik exkluzív aukción.

Az első 10 helyet Burgundia dominálja, a borvidék 8 borral képviselteti magát. Egyetlen nem franciaként a német rizlingkirály, Egon Müller volt képes beverekedni magát az élmezőnybe.

A TOP 10 (bor neve, az elmúlt egy hónap átlagára)

  1. Domaine Leroy Musigny Grand Cru 9,8 millió Ft
  2. Domaine de la Romanée-Conti Romanée-Conti Grand Cru 6,5 millió Ft
  3. Leroy Domaine d'Auvenay Chevalier-Montrachet Grand Cru 6,1 millió Ft
  4. Henri Jayer Cros Parantoux 5 millió Ft
  5. Egon Müller Scharzhofberger Riesling TBA 4,8 millió Ft
  6. Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru 4,6 millió Ft
  7. Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru 3,8 millió Ft
  8. Domaine Leroy Chambertin Grand Cru 3,7 millió Ft
  9. Domaine Jean-Louis Chave Ermitage Cuvée Cathelin 2,7 millió Ft
  10. Domaine de la Romanée-Conti Montrachet Grand Cru 2,7 millió Ft