barna egérszerű rágcsáló színes bogyók mögött áll

A cibetmacska megterített ebédhez

Fotó: AKKHARAT JARUSILAWONG / Shutterstock

Gasztrolegek: a „cibetmacska kávé" már csak a 2. legdrágább a világon!

Hogy mi köze van a világ egyik legdrágább kávéjának egy cibetmacska nevezetű malajziai állatkához? A bizarr kapcsolatról és bolygónk többi drága kávékülönlegességeiről máris megtudsz mindent!A kávé rendkívül értékes dolog, a világ minden táján termesztik és fogyasztják.

A legkülönlegesebb kávék viszont a szarvasgomba, vagy a kaviár árával vetekednek, vagyis szó szerint aranyat érnek.

5. helyezett: Molokai kávé


A Molokai egy hawaii kávé, ami egy kis szigetről, Molokairól származik.

A termesztést egy német kereskedő kezdte el az 1800-as évek közepén, de valójában csak az 1980-as években került a Molokai kávé kereskedelmi forgalomba. A legbecsesebb kávébab, amit itt termesztenek, a vörös catuai.

A Molokai különlegességét Hawaii vulkanikus talaja adja, ami gazdag ízjegyekkel látja el a megpörkölt kávét.

Egy kiló körülbelül 36 ezer forintba kerül.

4. helyezett: St. Helena kávé


A St. Helena kávét nem máshol termesztik, mint a Napóleon révén híressé vált Szent Ilona szigetén.

A francia császárt az Atlanti-óceán e távoli kis szigetére száműzték, manapság pedig a világ egyik legdrágább kávéjáról ismert.

A szigeten termő kávécserjék eredetileg Jemenből származnak. A St. Helena kávé ritka ízvilágát a vulkanikus termőtalajnak köszönheti, ami a szubtrópusi klímával együtt kiváló környezetet biztosít a termesztéséhez.

Egy kiló körülbelül 88 ezer forintba kerül.

3. helyezett: Guatemala Finca El Injerto kávé


A guatemalai kávé különlegességét a tengerszint felett 1500-2000 méteren uralkodó mikroklíma adja. A Finca El Injerto egyetlen kávéfarmról származik, ott egyébként korábban cukornádat termeltek. A megpörkölt kávé testes, kissé savas, csokoládés és gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik.

Kapaszkodj meg, mert egy kiló ára ebből a guatemalai kávéból meghaladja a 300 ezer forintot.

2. helyezett: Kopi Luwak

Ki ne látta volna "A bakancslista" című filmet, amiben Jack Nicholson gazdag karaktere, Edward boldogan szürcsölgette a Kopi Luwak kávét.

Nem véletlen, ugyanis ez a világ egyik legexkluzívabb és legzamatosabb kávéja. Elsősorban nehéz előállítása miatt vált olyan drágává. Mi ez az előállítás? Egy egészen különleges módszerről beszélünk.

Úgy is lehet mondani, hogy a cibetmacska kegyes segítségével készítik elő a babokat a fogyasztásra. Tudniillik a cibetcica egyik kedvenc eledele a húsos kávécseresznye, amelyben megbújnak a kávébabok. És itt jön a csavar: a macska megemészti a húsos részt a babok viszont "átmennek" rajta. Itt kerülnek képbe az emberek, akik ezeket a szemeket szépen összegyűjtik. Hát így kapja zamatos ízét a kávé.

Egy kiló Kopi Luwak a la cibetmacska akár 364 ezer forintba is kerülhet.

Black Ivory kávé


A Black Ivory kábébabok egyszerűen átmennek az elefántok emésztőrendszerén. A különleges folyamat alatt egy enzimcsalád "aktiválja" a szemeket, ami miatt hihetetlenül ízletessé válnak a kávébabok.

Egy évben alig pár mázsa "készül belőle", nem csoda, hogy egy kiló Black Ivory 911 ezer forintba kerül.