Sötét színű palackok kék asztalon, háttérben színes madárábrák a falon

2019 vs. 2018 vs. 2017 is volt premieren

Fotó: vince.hu

Villa Sandahl: Bemutatkoztak a seregélyek ihlette a címkék

Budapesten, a Fióka Étteremben mutatta be Christer Sandahl tulajdonos, Palkó Zsolt borász és Crab Maria Antoanett sommelier a Villa Sandahl legújabb, 2019-es rizling tételeit.


Először délutáni szakmai kóstoló keretében lebbentette fel a fátylat Christer Sandahl a 2019-es tételekről, a közönség összesen 15 tételt kóstolva hasonlította össze az évjárat négy új borát a korábbi évjáratokkal. A délután folyamán a sommelier szakma és a sajtó képviselői kóstolhattak, este pedig a nagyközönséget invitálták.

A premieren a VINCE is képviseltette magát, Vancsik Ivett főszerkesztő, DipWSET nemzetközi borakadémikus így értékelte a kóstoltakat:

„A Villa Sandahl borok stílusát Elzász nagy rizlingjei ihlették. A teljes érettségben szüretelt rajnai rizlingből jellemzően magas alkoholtartalmú, maradékcukrot is tartalmazó, koncentrált, jól érlelhető borok születnek a badacsonyi birtokon. A négy szakaszban kóstolt 2019-es, 2018-as és 2017-es borok minden minőségi kategóriában megjelenítették az évjáratuk jellemzőit: a '19-es borok kirobbanóan frissek, zamatosak és gyümölcsösek; a '18-as borok illatban és ízben is visszafogottabbak, feszes szerkezetűek, alacsonyabb alkoholtartalommal bírnak; a '17-esek pedig már mutatnak némi palackérettséget, pici petrolossággal, de még virgonc savakkal és további potenciállal."

Christer elmondta, hogy a 2019-es volt sorozatban a harmadik év, amikor szélsőséges volt az időjárás, de ez kedvező hatással volt a Sandahl borokra.

A tavasz meglehetősen hűvös volt és sok csapadékkal járt, a nyár nem volt túl meleg, ugyanakkor viszonylag száraz, de még elegendő csapadékkal, melyet csodálatos ősz követett minimális esővel. Az ültetvénygondozás terén indított fejlesztések, projektek is egyre sikeresebbek, így a lehető legkésőbbre sikerült kitolni a szüret időpontját és teljes fenolos érettségi állapotában szedni a szőlőt.

emberek \u00fclnek piros sz\u00e9keken a f\u00fcv\u00f6n

Fotó: vince.hu


Ezen az őszön a megszokottnál jóval nagyobb seregélycsapatok gyűltek össze a Balaton-parti nádasokban, és kiváló táplálékforrásra leltek a szeptemberi napos, száraz dűlőkön. A fürtzónát védő hálózás ellenére a madarak bombázóként támadtak a szőlőültetvényekre, és az utolsó pillanatot is kihasználták az afrikai vonulás előtti megerősödésre.

Köztudott, hogy a Sandahl borok formabontó címkéit és neveit az eredetileg mérnök végzettségű Christer találja ki, inspirációul pedig mindig az adott év aktualitásai, eseményei és tapasztalatai szolgálnak, így lettek a 2019-es borok „hősei" a seregélyek.

\u0151szhaj\u00fa f\u00e9rfi ingben, kez\u00e9t felemeli, m\u00f6g\u00f6tte sz\u00ednes h\u00e1tt\u00e9r

Christer Sandahl, tulajdonos és címketervező

Fotó: vince.hu


A Villa Sandahl 2021-ben két szakmai elismerést is kapott:

a Magyar Sommelier Szövetség termelő kategóriában ítélte oda a pincészetnek a Par Excellence díjat, míg a Magyar Borszakírók Köre fehérbor kategóriában a Magyar Bor Nagydíjjal tüntette ki a pincészet 2017-es Rabbit Periscope Rajnai Rizlingjét.

A szakmai elismerések mellett nagy öröm, hogy a 2021-ben megnyílt, rijekai Hilton Hotel Nebo Restaurant & Lounge sztárséfje, Deni Srdoč és az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac hét másik magyar bor mellett a Villa Sandahl 2017-es Rabbit Periscope tételét is belistázták. Srdoč Instagramon kereste meg Crab Mária Antoanettet, azaz Babette-tet a BoReTT-től, aki a Villa Sandahl értékesítéséért is felel. Összesen 62 magyar tételt kóstoltak, ebből választották ki a borlapra kerülő nyolc tételt.

kert piros sz\u00e9kekkel, f\u0171, az \u00e9gbolt s\u00f6t\u00e9t, este van

Fotó: vince.hu


A svéd Gunnel, Christer és Thord Sandahl által alapított és működtetett Villa Sandahl pincészet 2004 óta foglalkozik borkészítéssel a Badacsonyon. A kezdeti 3 hektáros birtok mára 10 hektárra nőtte ki magát, alacsony terméskorlátozást alkalmazva és nagyon szigorú minőségi követelményeknek megfelelve évente 10-15 ezer bort palackoznak. A Sandahl borokat kóstolni vágyókat a birtokon kóstolóhelyiség és négy, csodás kilátással rendelkező vendégszoba várja.