sötét üvegek tarka címkékkel tükröződő asztalon

Rizling-fanoknak melegen ajánlott

Fotó: Papp Attila

10000 forintos borokat kóstolhatsz ingyen szeptember 15-én

A badacsonyi Villa Sandahl 2019-es rajnai rizling borainak bemutatóján bárki részt vehet, aki regisztrál.


„Közeledik a nyár vége, többen elkezdték a szüretet, ránk azelőtt azonban vár még egy fontos állomás: bemutatjuk a Villa Sandahl 2019-es tételeit" – ezzel a felütéssel hívogat egy minden bizonnyal feledhetetlen estére a badacsonyi pincészet Facebook-eseménye.

Az évjárat bemutatóra (ahol természetesen csak rajnai rizlingek lesznek, hiszen a pincészetnél más nem készül) 2021. szeptember 15-én 18 órától kerül sor a Fióka Városmajorban (Budapest, XII. Városmajor u. 75.). A kóstolót Crab Mária Antoanett, a Villa Sandahl sommelier értékesítője, Palkó Zsolt borász és Christer Sandahl tartja.

A részvétel a sétáló kóstolón ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A regisztráció tartalmazza: Villa Sandahl borok kóstolása és hideg borkorcsolya falatok.

Amennyiben vacsorázni szeretnél a kötetlen borkóstoló alatt, arra is van lehetőség: a Fióka aznapi ajánlata a Villa Sandahl boraira hangolva limitáltan, illetve az á la carte is elérhető lesz. Ez esetben asztalfoglalás szükséges!

Miért éppen rajnai?

(Részlet Kalmár Borbála 2020. októberben megjelent cikkéből)

A Villa Sandahl borait, ha másért nem, formabontó címkéiről minden magát borhoz értő embernek valló ismeri; habár kóstolni kicsit ritkábban kóstoljuk. Pedig lenne miért. A Badacsony oldalába első gondolatra kicsit életidegennek tűnik rajnait telepíteni, és az ember könnyen betudja egy bohókás svédnek az ötletet – nem ismeri a magyar viszonyokat, kísérletezik.

A megtévesztő külső mögött viszont seperc alatt kikacsint az üzletember évtizedes tapasztalata: nem szerelem vagy kísérletező kedv vezérelte az olaszrizling és szürkebarát tőkék átoltását rajnaira, hanem a klímaváltozás hatásait igyekeztek kiküszöbölni.

A Balatonon ugyanis meleg van, ami jót tesz a magyar tenger partjára fürdési szándékkal érkezőknek; kevésbé jó viszont a szőlőnek, mert elégeti a savakat, és hiába a nagytudású szakember, rossz szőlőből nehéz magas minőségi bort készíteni. És ha eddig a svéd állampolgárság nem is volt hívószó, legyen ezentúl az: mert ami a skandináv üzletember kezei közül kikerül akkor is zseniális, ha látszólag inkább tűnik bolondságnak.

A korán érő olaszrizling és szürkebarát helyett így érkezett meg a rajnai rizling, amelynek a fenolos érettséget követő szürete nem ritkán tolódik októberre, amelynek egy kockázata mindenképpen van: ha esősre fordul a kora őszi időjárás és késik a vénasszonyok nyara, bizony, silányabb lesz a minőség. Másik kockázata, hogy a sorban érkező szárnyasok és négylábúak könnyedén tüntetik el október közepére a teljes termést; ez ellen azonban idén már felszerelkeztek védőhálóval. Pozitívum viszont, hogy mivel eddigre már az összes környékbeli termelő végzett a szürettel, könnyebb embert találni a betakarításra.