szakállas férfi közeli felvételen, előtte egy átlátszó pohár
Fotó: Acsai Miklós

Bordeaux-hoz hasonlította az egyik borvidékünket a szakember

A szüreti körkép következő részében Ipacs-Szabó István, az Ipacs Szabó Birtok főborásza mondja el véleményét a 2022-es évről.


A Haszon Agrár 2022/9. számában nyilatkoztak magyar borászok azzal kapcsolatban, milyennek ígérkezik a 2022-es évjárat. Az összes borász válasza elolvasható a magazinban.

Ipacs-Szabó István, az Ipacs Szabó Birtok borásza és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet főborásza


"Az Irsai Olivérrel, chardonnay-vel, valamint az oportóval és a rozéknak való kékszőlővel kezdődött nálunk a szüret. A Kutatóintézetben eddig a tavalyinál több termést takarítottunk be – bár nálunk már tavaly is megjelentek aszályos tünetek. Noha eddig is voltak száraz éveink, aszályosak nem; a nyár végén, szeptember elején megérkezett csapadék felfrissítette ugyan a növényeket, de összességében elmondható, hogy a fiatal ültetvényeken fürtök is elszáradtak. A vízhiány persze befolyásolja a szőlő beltartalmát is: míg a cukortartalom gyorsan felszaladt, addig a sav alacsony maradt.

Az idei aszály azonban nem egy egyszeri alkalom, hanem egy folyamatban vagyunk már benne. A hőmérséklet emelkedik, 1 °C emelkedés pedig 1000 km-t jelent. Pécs most Bordeaux 80-as évekbeli klímájával rendelkezik, így reálisan nézve mi is a vörösboros zónához tartozunk. Ebből kiindulva a telepítésnél fontos szempont az alany kiválasztása, a meglévő ültetvényeknél pedig be kell rendezkedni maximálisan a víz visszatartására, és egyfajta éréslassításra helyezni a hangsúlyt. Érdemes megnézni a dél-olaszokat vagy Görögország kietlen területeit, hogy ők milyen szőlőfajtákkal foglalkoznak és az ottani termesztési tapasztalalatokat figyelembe véve, adaptálni a mi viszonyainkhoz."


Olvasd el a teljes cikket a Haszon Agrár 2022/9. számában!