emberek beszélgetnek egy étteremben

Sok újdonsággal készültek a szervezők

Fotó: Szabó Gabriella

A Villányi borvidék bemutatta legújabb projektjét

Szeptember 29-én tartott bemutatót a Villányi Borvidék a „Cross-Border Wine Routes 2" határon átnyúló projekt kapcsán a budapesti Mazel Tov Étterem és Borbárban.


Határokon átívelő projekt

egy p\u00f3l\u00f3 \u00e9s borok a h\u00e1tt\u00e9rben

A horvátországi partner egy sárgamuskotályt mutatott be.

Fotó: Szabó Gabriella

A bemutatón 10 önálló standon és 2 közösségi standon mutatkoztak be a Villányi borvidék borászatai, illetve a projektben partner horvát Krizevci-Kalnik Orehovec Borút Krizevciváros. Ők egy sárgamuskotály bort kóstoltattak.

A Villányi borvidék és Krizevci Önkormányzat közös fejlesztési programjának célja, hogy átvegyék egymás jó gyakorlatait. Folyamatos rendezvényeken és a szakmai előadásokon keresztül ismerik meg a magyar résztvevők a Krizevci-Kalnik-Orehovec Borút kialakítását, működési modelljét, de a borvidék szőlőtermesztéséről és borkészítési módszerekről is tájékozódhatnak és még egy BORgona is belefért a projektbe.

A villányi szekcióban borászatonként legalább két premium és egy classicus bort kóstolhatott a szakmai közönség.
emberek \u00e1llnak bort isznak \u00e9s esznek

Sikeresnek ígérkezik az idei szüret!

Fotó: Szabó Gabriella


Több pincészettel is beszélgettünk az idei szüretről. A termelők szinte egyöntetűen azt mondták, hogy az idei évjárat olyannyira jó lesz, hogy már csak a borászok tudnának rontani a minőségen.

Manapság a koronavírus egy kikerülhetetlen téma, így erről is szó esett a találkozón. Természetesen a Villányi borvidékre is rányomta a bélyegét a pandémia, viszont mindenki megpróbálta átvészelni a nehéz időszakot, amennyire csak tudta.

Egyesek online borkóstolók szervezésébe kezdtek, ami egy jó köztes megoldásnak bizonyult a karanténos időszakban. Ám mindegyik borászat egyetértett abban, hogy a személyes találkozók varázsát nem lehetett pótolni.

Villány új bisztróbora a Villányi REDy


A kellemes hangulatú kóstolón jelen volt természetesen a Villányi borvidék 2018-ban elindított közösségi bisztróborának a Villányi REDy-nek az aktuális évjárata, valamint a 2020-as évben kiválasztott TOP 12 Villányi Franc is. A rendezvénnyel egyidőben zajlott az Ab Ovo Borkereskedés Borfólió kóstolója is, ahol a kiemelt külföldi régiók jellemző fajtái kaptak bemutatkozási lehetőséget.

emberek \u00e1llnak boros standok el\u0151tt

Barátságos helyszínen folytak a szakmai beszélgetések. 

Fotó: Szabó Gabriella


A Villányi borvidék egyik fő célkitűzése, hogy a fővárosban működő vendéglátóegységek, borbár tulajdonosok és az ott dolgozó szakemberek folyamatosan képben legyenek a borvidéket érintő aktualitásokról, ezt szolgálta a Mazel Tovban zajlott rendezvény is.