egy férfi és egy nő zöld ruhában állnak a szőlőben

Kovács László és Dóra

Fotó: Talabér Géza

Vinatus: szerszámkereskedőből villányi sikerkovács

Kovács Lászlót, az ismert szegedi vállalkozót a bor iránti szeretet hozta Villányba. Régi álmát megvalósítva, 2009-ben Vinatus Pincészet néven megalapította saját borászatát.

VINCE: Mikor és hogyan csöppent Villányba?

1996-ban jártam először Villányban, aztán idővel annyira rabul ejtett ez a táj, illetve a villányi borok ízvilága, hogy már nem volt visszaút. Lehetőséget látva s igyekezve, hogy tovább népszerűsítsük az általunk készített borokkal is a borvidéket, elhatároztam, hogy a Kisharsányhoz tartozó Bocor-dűlőben vásárolok 8 hektárt, majd 2009-ben régi álmomat megvalósítva megalapítottam Vinatus Pincészet néven a borászatomat. Az első telepítések 2006-ban történtek, azóta szinte kétévente újakat végzünk. Jelenleg 25 hektáron művelünk többségében bordeaux-i szőlőfajtákat: cabernet sauvignont, merlot-t, cabernet franc-t, de ezeken kívül még syrah-ból, illetve sauvignon blanc-ból is készítünk borokat. Igazi családi vállalkozás vagyunk: sok terhet levéve a vállamról már Dóra lányom is besegít a munkákba, így sokkal intenzívebben és hatékonyabban tudunk működni.

f\u00e9rfi k\u00e9k ingben \u00e1ll z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9ny mellett

A szegedi vállalkozó

Fotó: Talabér Géza


VINCE: Mit tapasztalt, kifizetődik a borászkodás?

Ez nem egy olyan befektetés, ami rövid távon megtérül, de hiszem, hogy ha valamihez hozzáfog az ember és hisz benne, akkor az biztosan sikerülni fog. Türelem, odaadás, a szőlő iránti szeretet és tisztelet szükséges a hosszú távú sikerhez. Talán az unokáim fogják csak élvezni az általam megkezdett munkának a gyümölcsét. Célunk, hogy olyan borokat készítsünk, amik nemzetközi mércével is a világ legjobbjai között szerepelnek. Ehhez viszont szükséges a rengeteg befektetés és a technológia korszerűsítése. Lépésről lépésre haladunk, mindig csak annyit bevállalva, amit észszerűnek látunk.

Szerszámkereskedő vagyok, abból élünk, és ez teljesen más jellegű munka, mint borászatot vezetni.

A szerszám egy élettelen dolog, a szőlő és a bor viszont él, és állandó gondoskodást igényel. A mai napig sokat dolgozok mindkét vállalkozásban, folyamatosan járom az országot, de ideérve, ha felbontok egy finom bort, mindig nyugalomra találok.

VINCE: Mennyire ad erőt a folyamatos pozitív visszacsatolás?

A sikerek ösztönzően hatottak, bebizonyítva, hogy a rengeteg befektetett munka kifizetődő. Borainkkal már kezdettől fogva nagyon komoly eredményeket értünk el, csak néhányat említve: a XXXII. Országos Borversenyen három aranyérmet kaptunk, a 2011-es VinAgorán aranyérmes lett a Vinatus Syrah, majd 2012-ben a Pannon Régió Top 25-be is bekerültünk, 2013-ban pedig a Villányi Borversenyen nagy aranyérmet ért el a Vinatus Cuvée II., de a Cabernet Franc-unk is aranyérmes lett.

VINCE: Milyen szempontok szerint készülnek a Vinatus borok?

Bár testesebb borokkal is rendelkezünk, számunkra fontos, hogy minden borunk jól iható és gyümölcsös legyen. Ennek megfelelően többfajta hordóval is kísérletezünk, és igyekszünk a szőlőfajtához és az elképzeléseinkhez kiválogatni a legjobbakat.

Olyan ember vagyok, aki folyamatosan tervez, s ahogy valamit befejez, már hozzálát az újabb feladatokhoz. Ilyen például a három éve elkezdett és az ősz folyamán már átadásra kerülő új feldolgozó.

Sok munkánk van benne, de korszerű technológiával sokkal könnyebb lesz a feldolgozás és a borkészítés is. Új épületünkben már gyöngyözőbort és pezsgőt is tudunk készíteni a jövőben. Eddig ezen termékeink nem a saját üzemünkben készültek, így már nagyon várjuk, hogy átköltözzünk és elkezdjük a munkákat, ezzel is új lendületet és egy egységesebb arculatot adva a Vinatus Pincészetnek. Következetes munka, céltudatos, vízióra alapozott építkezés, ahol a minőség megkerülhetetlen pillére az egésznek – mi ebben hiszünk.


A cikk a Vince Magazin 2021/9 Szeptemberi lapszámában jelent meg.

Szerző: Németi Sándor