sárga palackok egy mélyedésben

Ki lesz a legjobbak legjobbika?

Fotó: Shutterstock

Megvan Magyarország 3 legjobb bora! Te döntöd el, ki legyen a király!

Elérkeztünk a királykategóriához! Szavazz a Vince Díj aszú kategóriájának 3 döntőse közül a kedvencedre! A voksoddal segíted az egyik tételt és még értékes nyeremény is ütheti a markodat.



A Vince Díj egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást. Már javában zajlik a közönségszavazás, aminek keretében az érdeklődők 8 kategória 33 alkategóriájának 3-3 tételből választhatják ki kedvenceiket október végéig. Szavazni IDE kattintva lehet, a szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Vince Díjat november 5-én adják át a Vince Gála keretein belül, ahol kóstolókkal, workshopokkal várnak minden érdeklődőt.

"A királyok bora, a borok királya", ahogy állítólag XIV. Lajos nevezte a tokaji aszút. Egy biztos, joggal tekinthetjük a Vince Díj eme kategóriáját sportnyelven a királykategóriának. Ráadásul tényleg 3 legendás borász/pincészet tételeit szavazta be a szakmai zsűri a döntőbe, hiszen Szepsy István például versenyben van a borász életműdíjért is.

Ez is érdekelhet: Interjú Szepsy Istvánnal arról, mit szól a Vince Díj jelöléshez és milyen újdonságon dolgozik éppen

Szavazz, ki legyen a királyok királya!

Jelölt #1: Barta Pince Öreg Király Dűlő Aszú 2016

s\u00e1rga palack, barna lez\u00e1r\u00f3, feh\u00e9r c\u00edmke, feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r


Ehhez az egyedülálló tételhez csúcsminőségű furmint aszúszemeket áztatta erjedésben lévő furmint alapborba 18 órán keresztül, majd préselés után hordóban három héten keresztül az aszúbort tovább erjesztették. 24 hónapig érett zempléni tölgyből készült hordóban.

2016-ban viszonylag korán kezdődött az aszúsodás folyamata, így kifejezetten feszes savak voltak az aszúszemekben. Mivel az alapbor és az aszúszemek savai is magasak voltak, ezért lehetett magas cukortartalommal, komplex, strukturált, nagyon hosszan érlelhető egyensúlyos bort készíteni.

arany sz\u00edn\u0171 rajz, benne szavazok felirat \u00e9s ny\u00edl

Jelölt #2: Pajzos Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016

barna palack, barna lez\u00e1r\u00f3, barna c\u00edmke, feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r


Arany színű, gazdag és aromás aszú. Illatában a méz, a sárgabarack és a trópusi gyümölcsök dominálnak, az aszúkra jellemző botritiszes aromák mellett. A viszonylag magas savtartalommal tökéletes egyensúlyban lévő maradék cukor tartalom adja az eleganciát és a Pajzos stílust. Hosszú lecsengés.

arany sz\u00edn\u0171 rajz, benne szavazok felirat \u00e9s ny\u00edl

Jelölt #3: Szepsy István Aszú 2013

barna palack, barna lez\u00e1r\u00f3, barna c\u00edmke, feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r


Tokajban legendás aszútermést hozott 2013. Az évjárat magas savat és gazdag aromatikát adott az alapbornak. A végső összetétel 70% furmint; 20% hárslevelű és 10% sárgamuskotályból áll össze, öreg tőkékről szüretelve. Nagy, sűrű aszú a legendás borásztól.

arany sz\u00edn\u0171 rajz, benne szavazok felirat \u00e9s ny\u00edl