villány, baross utcai pincesor sétánnyal, utcával, színes pincékkel

Villány a cabernet franc új otthona

Mondd meg te, hol készül a legjobb cabernet franc bor!

Szavazz a Vince Díj cabernet franc kategóriájának 3 végső jelöltje közül a kedvencedre! A voksoddal segíted az egyik bort és még értékes nyeremény is ütheti a markodat.A Vince Díj egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást. Már javában zajlik a közönségszavazás, aminek keretében az érdeklődők 8 kategória 33 alkategóriájának 3-3 tételből választhatják ki kedvenceiket október végéig. Szavazni IDE kattintva lehet, a szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Vince Díjat november 5-én adják át a Vince Gála keretein belül, ahol kóstolókkal, workshopokkal várnak minden érdeklődőt.

A cabernet franc szőlő a 21. században Villány egyik, ha nem a legfontosabb fajtájává nőtte ki magát, Villányi Franc néven márkát is épített rá a borvidék. Bár máshol is termesztik az országban, elsősorban egyértelműen Villánnyal azonosítják.

De vajon ki érti a legjobban a fajtát a borvidéken belül? A döntőbe 3 kiváló tétel került be, de csak az egyik szerezheti meg a végső győzelmet. Te döntöd el, melyikük legyen az!

Jelölt #1: Riczu Tamás Villányi Franc 2018

fekete palack, piros lez\u00e1r\u00f3, fekete-piros-feh\u00e9r c\u00edmke, feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r

A szép piros bogyóknak köszönhetően a bor mély, rubinvörös színű, a pohárba szippantás után a csokor kinyílik és egy kifinomult, de bombaként ható illata árad belőle. Az érett gyümölcsösség mellett szeder, áfonya, szilvalekvár és erdei szamóca kellemesen fanyar ízvilága dominál, de érezzük a hordóból származó fűszerességet is, mely kis vaníliával, valamint a kökény, a csokoládé és a kávé aromáival elegyedik. Fajtajelleg, sokrétű, nagy extrakttartalom, feszes szerkezet, szép hordó, jól integrált savtartalom, szép textúra, intenzív aroma és szépen lekerekedett tannin szerkezet jellemzi a bort.

arany sz\u00edn\u0171 rajz, benne szavazok felirat \u00e9s ny\u00edl

Jelölt #2: Vylyan Szőlőbirtok Mandolás Cabernet Franc válogatás 2016

fekete palack, bord\u00f3 lez\u00e1r\u00f3, feh\u00e9r c\u00edmke, feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r

A Mandolás nevét a régi időkben itt termő mandulafákról kapta, amely ott terem, ahol a legnemesebb szőlőfajták is. A dűlő déli kitettsége, s katlanszerű formája miatt kiválóan tartja a meleget, a cabernet franc szőlő nagyon jól érzi itt magát. Dűlőválogatás és hordóválogatás, a pincészet által nagy évjáratban készített Villányi Francok legjava. Az élénk savú gyümölcsössége szederre, érett meggyre és áfonyára emlékeztet. Az elegáns, hosszú korty csöppnyi étcsokoládés kesernyével, fahéjas, cédrusos fűszerességgel búcsúzik. A dekantálás jól áll neki.

arany sz\u00edn\u0171 rajz, benne szavazok felirat \u00e9s ny\u00edl

Jelölt #3: Szemes Pincészet Villányi Franc Super Premium 2017

fekete palack, fekete lez\u00e1r\u00f3, fekete c\u00edmke, feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r

Testes, koncentrált játékos gyümölcsös jegyekkel rendelkező, a Villányi terroár ízvilágában gazdag száraz vörösbor. Hordós érlelés fél évig első töltésű 225 literes magyar tölgyfából készült médium pörkölésű barrique hordóban, majd újabb fél évig 225 literes teljesen új első töltésű magyar tölgyfából készült médium pörkölésű barrique hordóban történt. Hordó szelekció után ászokhordóban lett egalizálva és kezelve. A palackozás után egy évig palackos érlelés. A szőlő termés a Remete, Jammertál és Kopár-dűlőből származik.

arany sz\u00edn\u0171 rajz, benne szavazok felirat \u00e9s ny\u00edl