hosszú hajú nő hátulról, kezében átlátszó poharat tart piros folyadékkal

A szőlőfajták hercegnője

Vince Díj közönségszavazás: bemutatkoznak a pinot noir kategória jelöltjei

A pinot noir szőlőfajta tárgyalása kapcsán, bármennyire is elcsépelt, azzal a mondással kell kezdeni, mely szerint őfensége a szőlőfajták hercegnője. Természetesen saját kategóriát kapott a Vince Díjon.A Vince Díj egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást. Már javában zajlik a közönségszavazás, aminek keretében az érdeklődők 8 kategória 33 alkategóriájának 3-3 tételből választhatják ki kedvenceiket október végéig. Szavazni IDE kattintva lehet, a szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Vince Díjat november 5-én adják át a Vince Gála keretein belül, ahol kóstolókkal, workshopokkal várnak minden érdeklődőt.

Kategória: vörösbor / pinot noir

Az indokláscunamit kezdjük a sztori elején! Már annak is nagyon sok előfeltétele van, hogy hol lehet egyáltalán nagy bort alkotni belőle.

Ideilleszthető a Bëlga zenekar Az is baj című száma.

Ugyanis pinot noir szemüvegen keresztül baj, ha meleg az időjárás, mert lekváros, unalmas lesz a bor. Inkább a hűvöset kedveli a fajta, hiszen a savakra szüksége van, de ha túl hűvös van, az is baj. Eleganciát kölcsönöz neki a magas minőségű és megfelelően használt hordó aromavilága, de nagyon érzékeny a túlhordózásra, hiszen a sok fa is baj, intenzitásával maga alá teperi. Az egyik legkomplikáltabb fajta szőlészetileg, hiszen a bogyóhéj vékony, a fürtjei viszont tömöttek; emiatt a gombákkal szemben csak gyenge ellenállást tud kifejteni. A pinot noir a világon a legrégebbi idők óta termesztett szőlőfajták egyike.

Francia eredetű, neve a feketefenyőre utal. Hogy miért fenyő? Mert a tömött, mély színű fürtje a fenyőtobozra emlékeztet. Őshazájában, Burgundiában már a XIV. században említik a nevét. Akkori elismertségét tükrözi, hogy II. Fülöp herceg a pinot noir kedvéért száműzte a Côte d'Orról a gamay fajtát. A legfrissebb genetikai vizsgálatok szerint vadszőlőből szelektálták a pinot noirt kétezer évvel ezelőtt. Különlegessége, hogy nagyon könnyen mutálódik a genetikai instabilitása miatt. A kaliforniai Davis Egyetem kutatói 16 ma ismert fajtát azonosítottak be, amelyeknek eredete a pinot noirra vezethető vissza. A pinot blanc, a pinot meunier, a pinot gris fajtakör főhősünk mutációja, míg a chardonnay, a gamay noir, az aligoté vagy az auxerrois a leszármazottja.

A pinot noir színe és csersavtartalma visszafogott, és a közepesnél nagyobb savtartalom is jellemzője. Semmiképp nem robusztus, inkább elegáns, kifinomult, tartalmas, rejtélyes, parfümös, a szájban inkább vibrál, mint dominál.

Jancis Robinson Master of Wine szerint a pinot noir nagymértékben változhat, de alapvető jellemzője a varázs.

Valóban különleges, hiszen a többi kék szőlővel ellentétben nem szereti a meleg klímát, inkább a hűvös területek fajtája. Íz- és aromavilága négy nagy csokorba sorolható. A friss, fiatal pinot noir borok kék virágokat vonultatnak fel, mint az ibolya vagy a réti virágok. Gyümölcsök közül a ribizli, málna, szilva, cseresznye, cigánymeggy, szamóca érezhető, de földes jegyeket is tud mutatni, mint a nedves talaj és avar, valamint az erdei gombák. A hordós érlelés során vanília, füst, fűszeresség alakulhat ki a borban. Nem olyan hosszan érlelhető, mint a cabernet-alapú borok, de néhány kivételes tétel nyolc-tíz évesen is nagy élményt nyújt. Ekkorra bőrös, vadhúsra emlékeztető jegyekre is tudunk asszociálni a kóstolásukkor. Érdekesség, hogy több mint háromszáz szinonim neve ismert a világban.

Összesen 115 ezer hektárt tesz ki a pinot noir termőterülete a világon, amellyel az ötödik helyen található a ranglistán. Ebből 32 ezer hektár Franciaországban terem. Természetesen a legnagyobb presztízzsel a világ borkedvelői körében a szülőföldjének, vagyis Burgundiának a bora bír. A termőterület 11 500 hektárt fed le Burgundia területéből. A régió szívét jelentő Côte d'Orban 73% az aránya, gyakorlatilag a teljes északi részt, a Côte de Nuit-t elfoglalja. A világ legdrágább borai közül néhány innen származik, elsősorban a grand cru területekről. A fajta nagyon jól tudja közvetíteni a termőhely karakterét, így a burgundiai terroir sokszínűségét is.

Még az őshazának számító Burgundiánál is nagyobb területen található pinot noir Champagne-ban.

Ezen a hűvös borvidéken 13 ezer hektáron gondozzák a fajtát, amely így a borvidék 38%-át fedi le. Gyakran házasítják az itt termesztett másik két fontos fajtával a champagne-készítés során. Ekkor struktúrát, karaktert és vázat ad az italnak.

Magyarországon Villányi kisburgundi néven már a 20. század elején is kedvelt fajta volt, mivel azonban az utána következő nagyüzemi termelés nem kedvezett neki, igazából csak az utóbbi évtizedekben terjedt el. Villány mellett nagyobb mennyiségben termesztik Egerben, a Balaton körül és Etyeken.

Jelölt #1: Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2020


A pinot noir az egyetlen vörösbor fajta a pincészetnél, ami nem házasítva, hanem tisztán, magában kerül palackba. Meleg karakterű és életvidám bor, kiváló választás barnahúsokhoz, elsősorban kacsa- és bárányételekhez.

Jelölt #2: Sauska Pinot Noir Birs 2018


Lassan kibomló illat, benne meleg keleti fűszerek, dohány és szilva. Kortya gazdag, érett, mégis könnyű, friss és tiszta. Hosszan a szájban marad.

Jelölt #3: Haraszthy Pincészet Pinot Noir 2018


Pinot noirra jellemző élénk rubinszínű bor. Illata elsősorban fűszeres, üde gyümölcsös jegyek mellett. Kóstolva a meggy és málna mellett cseresznye, édes fűszerek és a fahordós érlelés adta teltebb aromák fedezhetőek fel. Igazi burgundi.