elöl zöld víz, a parton szürke épület, mögötte zöld dombok

A Rajna háttérben a szőlőültetvényekkel

Fotó: pixabay.com

Vince Díj közönségszavazás: bemutatkoznak a rajnai rizling kategória jelöltjei

Sárm, elegancia, nemesi vérvonal. Ez a rajnai rizling (Riesling), ami a névhasonlóság ellenére nem keverendő össze az olaszrizling szőlőfajtával. A Vince Díj újabb kategóriája mutatkozik be.


A Vince Díj egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást. Már javában zajlik a közönségszavazás, aminek keretében az érdeklődők 8 kategória 33 alkategóriájának 3-3 tételből választhatják ki kedvenceiket október végéig. Szavazni IDE kattintva lehet, a szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Vince Díjat november 5-én adják át a Vince Gála keretein belül, ahol kóstolókkal, workshopokkal várnak minden érdeklődőt.

Kategória: fehérbor/ rajnai rizling

A rizling eredetét sokáig homály fedte, és a feltételezések csak addig jutottak el, hogy valószínűleg vadszőlők leszármazottja lehet. Csupán nem oly rég sikerült DNS-kutatások segítségével meghatározni, hogy az egyik szülője a Gouais blanc, amely fajta a középkorban nagyon elterjedtnek számított. Ma már a termőterülete csekély, de nagy értéke, hogy számos fajta származik tőle. A rizling másik felmenője egy olyan szőlőfajta, amely a tramini és egy vadszőlő gyermeke; a szülei találkozását és a fajta megszületését a Rajna folyó közelébe teszik. Ami biztos, hogy a legkorábbi említése egy 1435. március 13-i keltezésű dokumentumból származik: egy Rheingau közeli településen, Rüsselsheimben, egy grófi pince feljegyzésében került elő a szőlőfajta neve.

Ma is a Rajna környéki rizlingek jelentik a viszonyítási pontot.

A világon összesen 36 ezer hektáron termesztenek rizlinget; ezzel ugyan nem kerül be a Top 10-be, viszont csak Németországban 24 ezer hektáron művelnek több mint hatvanféle rizlingklónt, amely így az ország szőlőinek 23%-át fedi le. Talán a legklasszikusabb termőhelye a Moseli borvidék, ahol 5 ezer hektáron termesztik (a borvidék felén). Németország egyik leghűvösebb borvidékeként a rizlingültetvények a Mosel folyó által vájt meredek domboldalak legnaposabb, déli fekvésű részein helyezkednek el, ahol megfelelő a hőösszeg és a napsütéses órák száma a tökéletes éréshez. A fajta jól alkalmazkodik a tápanyagszegény talajokhoz, amikben ez a borvidék bővelkedik.

Mind az ültetvények kitettsége, mind a talaj nagy szerepet játszik abban, hogy a szőlő be tud érni, igaz, hűvös tónusú borokat adva. A fentiek okán a moseli rizling egy valódi karaktert is jelent a világ borkedvelői számára. Egészen visszafogott alkoholtartalom (gyakran csak 8-10%), határozott és élénk savszerkezet jellemzi ezeket a borokat, ahol az egyensúlyt sok esetben jól érezhető maradékcukor biztosítja. A magas savtartalom miatt az édes érzet visszafogottabb, mint amire a cukor mennyisége alapján számítunk. Mindezek, valamint a borok magas extrakttartalma egészen hosszú életet, komoly érlelési potenciált adnak a bornak.

Kifejezetten alkalmas arra, hogy magas minőségű késői szüretelésű, sőt nemesrothadáson átesett, botritiszes bogyókból előállított borok is készülhessenek belőle. 

Az egész világon híres a Beerenauslese (BA), a Trockenbeerenauslese (TBA) vagy a jégbor. Ezen borok a mi aszúnknál is magasabb cukortartalmat tudnak felmutatni, magas savtartalommal és egy számjegyű alkoholértékkel. A régió magas minőségű Sekteket, vagyis pezsgőket is készít rizlingből.

Rheingau 3100 hektáros területének 85%-a rizling. Ez a borvidék a Rajna folyó jobb partján terül el, az ültetvények tökéletesen benapozott meredek dűlőkön zöldellnek. A Moseli borvidékhez képest kevésbé meredek lejtőkön pala, lösz és vályog adja az alapot a magas minőséghez. Szakértők szerint a világ legkomplexebb száraz rizlingjei kóstolhatóak innen. A moselihez képest száraz, magasabb alkoholú, kerekebb savú, testesebb stílust mutatnak.

Az előzőekhez képest mamutborvidék, Pfalz 24 ezer hektárjának alig negyede rizling. Rheingauhoz képest délre, az Elzászi borvidékhez közel helyezkedik el, aminek köszönhetően melegebb a terület. Az előzőekben tárgyalt borvidékek rizlingjeihez képest testesebb, tömörebb borokat kóstolhatunk, markáns savakkal és nagy érlelési potenciállal. Az utóbbi években a pezsgők szerepe is egyre nő a régióban.

Pfalzból könnyen átautózhatunk Elzászba, amely német történelmi gyökerekkel rendelkező francia borvidék. Négy szőlőfajtára helyezik a minőségi fókuszt, ezek közül a rizling 25%-át teszi ki a borvidék teljes területének, ami 4 ezer hektárt jelent. Az itteni száraz rizling aromatikus, elegáns, kifinomult, élénk savú, önmagához képest magasabb alkoholtartalmú. Késői szüretelésű, édes stílusban is kiemelkedő minőséget képviselnek az elzászi rizlingek, hiszen a meleg, száraz klíma kifejezetten alkalmas a késői érésű fajta számára. Az édes borok csúcsát a magas cukortartalmú, magas savú és aszúsodott szemekből készült tételek adják. A helyi pezsgő, a Crémant d'Alsace készítésekor is szerepet kap a rizling, bár főleg a burgundi eredetű szőlőket használják.

Németország keleti szomszédjában, Ausztriában is dolgoznak rajnai rizlinggel. A 45 ezer hektárnyi terület 4,3%-át teszi ki, mégis nagy jelentőséggel bír az olyan nagy presztízsű borvidékeken, mint például Wachau. Itt a zöldveltelinivel karöltve, együtt formálták a borvidéket világhírűvé.

A rajnai rizling esetében egy világfajtáról beszélünk, amely nemcsak Európában, hanem más területeken is ismert, még ha nem is annyira népszerű, mint a chardonnay vagy a sauvignon blanc.

És ha tengerentúl, akkor természetesen Ausztrália. Az országban a vörösbor (shiraz, cabernet sauvignon) dominanciáját nem veszélyezteti, annak ellenére sem, hogy az első rizlingtőkéket már 1838-ban eltelepítették Új-Dél-Walesben. Az ország 170 ezer hektáros szőlőtermő területéből csak 2,3%-ot mondhat magáénak, ami 3200 hektárt jelent. Volt olyan időszak, amikor nagyobb részarányt képviselt, de a borkedvelők nagy szerencséjére azokon a helyeken, ahol a tömegtermelésre fókuszálnak, az öntözött ültetvényeken drasztikusan csökkentették a területeit.

Magyarországon mintegy 1300 hektáron termelnek rajnai rizlinget, arányosan a Pannonhalmi borvidéken lehet legtöbbet találkozni vele, itt az ültetvények 10 százalékán van jelen.

Pár éve a borvidék vezető fajtává emelték ki, a PH-érték névre keresztelt közösségi fehérbor legfontosabb alkotóeleme. 

Jelentős mennyiségben termesztik még a fajtát a Kunságban, a Tolnai borvidéken és a Balaton körül – a Vince Díj rajnai rizling kategóriájának egyik jelöltje, a badacsonyi Villa Sandahl kizárólag ezzel a fajtával foglalkozik.

A rizling karaktere könnyen felismerhető. Aromatikus fajtaként intenzíven érkezik a pohárból az illat, amely – a leghűvösebb klímáról lévén szó – olyan citrusokban gazdag, mint lime, citrom, éretlen narancs, érettebb alapanyagból készült bor esetén pedig fehér virágok, nektarin, sárgabarack, érett alma és körte. A gyümölcsök mellett gyakran érezhető méhviasz, jázmin, gyömbér, méz, lime-héj is. Egészen különleges jegye az érleléssel kialakuló petrolos, benzines karakter. Savai kifejezetten feszesek, élénkek, komoly vázat biztosítanak a bornak, ezzel szemben alkoholban visszafogott. Az újhordós érlelést nem hálálja meg, viszont használt hordóban szokták pihentetni azért, hogy élvezzék a mikrooxidáció áldásos hatását.

Jelölt #1: Cseri Pincészet VII. Septimus Pannonhalmi Rajnai Rizling 2017

Spontán erjesztett prémium tétel. Az október közepi szüret aranysárga és töppedt bogyói kerültek feldolgozásra. Lassú, hordós erjesztés, a pince által biztosított hőmérsékleten 12 hónapos finomseprős érleléssel. Ízében visszafogott citrusosság, érett alma és barack, elegáns mineralitás jellemzi, hosszú lecsengés.

Jelölt #2: Villa Sandahl Oh Deer Rajnai Rizling 2018


Fiatalon is rendkívül megnyerő, de az évek múlásával még ennél is több izgalmas színt fog mutatni ez a bor. Illatában az érett citrus, a bájos gyöngyvirág mutatkozik meg, keveredve a vulkáni ásványok és a klasszikus fajtajelleges aromákkal. A savak érezhetően karakteresek, de szépen belesimulnak az ízekbe. A hosszú lecsengésű kortyában harmóniára lelünk, a frissítő citrusok mellett az aszalt déli gyümölcsök és a sós mineralitás ugyanúgy megjelennek.

Jelölt#3: Gilvesy Pincészet Tarányi Rajnai Rizling 2019


Organikusan művelt rajnai rizling válogatás a Tarányi dűlőről. Kézi szüret, spontán erjesztés, vulkanikus terroir. A korábbi évjáratokhoz képest visszafogottabb hordóhasználat. Rengeteg gyümölcs, hosszú, elegáns sav, nagy érlelési potenciál.


From Your Site Articles