két ember koccint borospoharakkal, benne rózsaszín borral

Kiélezett a verseny ebben a kategóriában

Ki legyen az új rozékirály? A TE szavazatodon is múlik!

Ki az a 3 trónkövetelő, aki a "Magyarország új rozékirálya" címre tör és melyikük lesz vajon a befutó? Utóbbit Te döntheted el, ráadásul ha szavazol, még értékes díjakat is nyerhetsz. Hajrá!A Vince Díj egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást. Már javában zajlik a közönségszavazás, aminek keretében az érdeklődők 8 kategória 33 alkategóriájának 3-3 tételből választhatják ki kedvenceiket október végéig. Szavazni IDE kattintva lehet, a szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Vince Díjat november 5-én adják át a Vince Gála keretein belül, ahol kóstolókkal, workshopokkal várnak minden érdeklődőt.

Kategória: rozé

„Hogy készül a rozé? Rózsaszín szőlőből!" Az efféle válasz ma már ritka, a rozék töretlen népszerűségének és a minőségi termelőknek köszönhetően a fogyasztók is egyre inkább tisztában vannak ezzel a borstílussal. Azért jöjjön most egy kisokos a legfontosabb fogalmakkal ABC sorrendbe szedve.

​Alkohol

A rozék alkoholtartalma jellemzően mérsékeltebb, mint a vörösboroké, általában 13,5% alatt van. Ebből fakadóan a száraz rozék kalóriatartalma is alacsonyabb, ezért aki vigyázni szeretne a vonalaira, inkább száraz fehérbort vagy rozét igyon, persze mértékkel.

Héjon áztatás

A rozékészítésnél a kékszőlő héjának a musttal való érintkezése, és főleg annak időtartama kulcsfontosságú. Egyes szőlőfajtáknál elég néhány óra, hogy kialakuljon a szép rozészín, míg más fajtáknál a héjon áztatás 12–24 óra, de akár 48 óra is lehet.

Király

Itthon rozékirályként Dúzsi Tamás szekszárdi bortermelőt szokták emlegetni, nem véletlenül: Dúzsi egész munkásságát a rozé presztízsének emelésére szánta és kétségtelenül nála a legszélesebb a rozépaletta. Most viszont ebben a kategóriában három trónkövetelő borai lettek jelölve, rájuk szavazhatsz a cikk alján.

​Provence

A rozévilág közepe, a legtöbb rozét adó borvidék. A dél-francia Provence rozéit a nyaralók tették sikeressé, akik hazatérésük után a szürke hétköznapokat a nyaralást idéző rozékkal varázsolták színesebbé. A termelők hamar rájöttek, hogy ezek a fogyasztók nem különösebben szofisztikált borértők, nem bajlódnak a borászatok nevével, viszont egy-egy különleges, már-már parfümöspalack szépségű borosüveg megmarad a memóriájukban – így indult a provence-i rozépalackok ma is tartó szépségversenye.

Reduktív

A legtöbb rozé reduktív eljárással készül, acéltartályban, oxigéntől elzártan. Akadnak azonban hordós érlelésű rozék, ráadásul a pezsgők között is találunk ilyet. Champagne-ban a patinás Krug pezsgőház az összes champagne alapborát hordóban érleli.

​Siller

Sváb eredetű borstílus, amely eredetileg kék- és fehérszőlő együtt szüretelésével készült. Ma már a bortörvény ezt nem engedi, ezért többnyire héjon áztatással készül, azonban a héj hosszabb ideig érintkezik a musttal, így a siller színe a rozéknál sötétebb, íze markánsabb. A szekszárdi Fuxli márkanév alatt születő borok is ide tartoznak.

Jelölt #1: Lajver Borbirtok Premium Rosé 2020

A pincészet első prémium rosé bora, syrah és kékfrankos szőlőkből készült. Halvány lazac színű bor. Illatban megjelenik az érett málna, a cseresznye és a kellemes fűszeresség, mely a syrah jelenlétére utal. Kortyban zamatos gyümölcsösség, kerekség és harmonikus savszerkezet. Vibrálóan üde, elegáns rosé, nem csak különleges alkalmakra.

Ha azt szeretnéd, hogy a Lajver Borbirtok Premium Rosé 2020 kapja meg Magyarország kedvenc rozéjának Vince Díját, ezen a LINKEN tudsz szavazni.

Jelölt #2: Szentpéteri Borpince Cabernero 2020

Dűlőszelektált, terméskorlátozott, különleges minőségű, válogatott alapanyagból készült prémium rozé bor. 70% cabernet sauvignon, 30% Néró, a tétel egy része újhordóban erjedt és érett. Komplex, izgalmas, mély tartalommal.

Ha azt szeretnéd, hogy a Szentpéteri Borpince Cabernero 2020 kapja meg Magyarország kedvenc rozéjának Vince Díját, ezen a LINKEN tudsz szavazni.


Jelölt #3: Feind Cabernet Franc Rosé 2020


Ropogós, gyümölcsös, friss, tehát minden megvan benne, amit egy rozétól várunk. Az eper és a málna köszön vissza az intenzív illatban, ízben. Szinte minden étellel kiválóan párosítható.

Ha azt szeretnéd, hogy a Feind Cabernet Franc Rosé 2020 kapja meg Magyarország kedvenc rozéjának Vince Díját, ezen a LINKEN tudsz szavazni.