Érett sárgás szőlőfürt, zöld levelekkel

Itthon számos borvidéken népszerű a sauvignon blanc

Vince Díj közönségszavazás: bemutatkoznak a sauvignon blanc kategória jelöltjei

Most induló sorozatunkban a Vince Díj kategóriáit és a kategóriák jelöltjeit mutatjuk be. Ha a fehér világfajták szentháromságából a chardonnay a legismertebb, a rajnai rizling pedig a legizgalmasabb, akkor a sauvignon blanc egészen biztosan a legvagányabb.A Vince Díj egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást. Már javában zajlik a közönségszavazás, aminek keretében az érdeklődők 8 kategória 33 alkategóriájának 3-3 tételből választhatják ki kedvenceiket október végéig. Szavazni IDE kattintva lehet, a szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Vince Díjat november 5-én adják át a Vince Gála keretein belül, ahol kóstolókkal, workshopokkal várnak minden érdeklődőt.

Kategória: fehérbor / sauvignon blanc

A sauvignon blanc nagyon erőteljes fajta, ezért érdemes kevésbé termékeny alanyra oltani, s tápanyagban szegényebb talajt választani, illetve az alacsonyabb hozamot egyre több helyen megfelelő zöldmunkával próbálják elérni. Érése jellemzően korai; kicsi, kompakt fürtszerkezet jellemzi, ennek is köszönhető, hogy botrytisre, vagyis aszúsodásra hajlamos. Aromatikus fajta, borának jellemzői a természetes magas savtartalom, a herbás jegyek, friss vágott fű, csalán, zöldpaprika, egres zöld spárga, citrom, lime, zöld alma, bodza. Ezek az aromák egészülhetnek ki, illetve fordulhatnak át elsősorban a tengerentúlon a passiógyümölcsös, mangós, kivis és enyhe macskapisis aromákba.

A borkészítést általában reduktív erjesztés és érlelés jellemzi, amit a sav lágyítása és az aromák mélyítése érdekében ritkán rövid ideig tartó, használt hordós érlelés egészíthet ki. A palackos érlelésre általában nem feltétlenül reagál jól. Azoknak ajánlott a fajta, akik inkább a friss ropogós, zöld aromákat kedvelik.

26 840 hektárjával Franciaország harmadik legsűrűbben telepített fehér fajtája. 

A közép-franciaországi Loire vidékén kiemelkedő jelentőséggel bír. Bordeaux-ban a sauvignon blanc a sémillon után a második legfontosabb fehér fajta 7117 ha-ral. A Garonne folyó alsó részén, Sauternes és Barsac régiókban a sémillon és muscadel fajtákkal a helyi desszertborok alapjául szolgál, savat és eltarthatóságot biztosít világhíres sauternes-i botrytises édesborok számára.

Nem kérdés, hogy a fajta népszerűségének az utóbbi 35 évben elért robbanásszerű növekedése Új-Zélandnak köszönhető. A '80-as évek elején nagyon átgondolt, tudományos szőlészeti, borászati, és nem utolsósorban bormarketingmunka indult meg a szigetországban, melynek köszönhetően teljesen egyedi, addig ismeretlen intenzitással és aromajegyekkel rendelkező új stílus született, mely etalonként szolgált a chilei, dél-afrikai, kaliforniai termelők számára, és alternatív világot nyitott a Loire menti klasszikus stílussal szemben. A sauvignon blanc toronymagasan az első számú, legsűrűbben telepített fajta Új-Zélandon, az ország összes telepítésének közel 2/3-án, az Északi- és Déli-sziget borvidékein egyaránt terem. Közel 80% a telepítéseknek a Déli-szigeten, Marlborough-ban összpontosul, ez az ország legnagyobb borvidéke.

Ahogy a világon mindenhol, nálunk is elmaradhatatlan fehér fajta. Bár nincs benne az első tíz legsűrűbben telepített fajtában, a közel 1000 ha-os telepítés nem elhanyagolható. Mivel a hűvösebb vagy mérsékelt klímát részesíti előnyben, ezért nem véletlen, hogy az ország északi és középső részén a legelterjedtebb.

Az ültetvények méretei alapján Mátra, Eger, Etyek-Buda, Neszmély, valamint Balatonboglár a legjelentősebbek, de ettől még találkozhatunk a fajtával Balatonfüreden, Pannonhalmán, Tolnában vagy akár Pécsen is.

Minőség és regionális identitás szempontjából az Etyek–Budai borvidéket mindenképpen ki kell emelni a sorból, hisz a sauvignon blanc a borvidék egyik emblematikus fajtája, és nem csak reduktív értelemben.

Általánosságban a hazai sauvignon blanc-ok teljes mértékben hozzák a nemzetközi trendeknek megfelelő és a fajtára jellemző elsődleges, friss, herbás, gyümölcsös, virágos jegyeket. A borkészítés döntően reduktív, hűtött erjesztéssel, acéltartályos érleléssel, viszonylag rövid palackos érlelésre, azaz gyors fogyasztásra szánva.

Jelölt #1: Etyek Kúria Sauvignon Blanc 2019


Az Etyeki Kúria egyik legnépszerűbb tétele, a pincészetnél évről évre csiszolják, tökéletesítik. A 2019-es évjárat illatában a citrom, citromhéj, zöld alma és fehér bors, ízében pedig a zöld alma, a limehéj, a friss ananász és a zöld fűszer dominál. Remek párost alkot a spárga salátával és a zöldpestós tésztával.

Jelölt #2: Bárdos Pincészet 2020


A Mátra körbenapozott lankáin érlelődött szőlőből készült ez a bodzavirágra, paprikára, fekete ribiszkére emlékeztető, jellegzetes intenzív illatú bor. Friss élénk savaival a könnyű hal- és szárnyas ételek kiváló kísérője.

Jelölt #3: Nyakas Pincészet Budai Sauvignon Blanc 2020

A széles aromaskála a minerális jegyektől a bodzavirágon át az egres és a citrusfélékig szinte határtalan. Pikáns előételekhez, sült és főtt halakhoz, pácolt sültekhez kitűnően illeszkedik.