vörös világító wine felirat

A funky vörösbor

Vince Díj közönségszavazás: bemutatkoznak a syrah kategória jelöltjei

A Vince Díj kategóriáit áttekintő sorozatunk második részében azt a syrah-t mutatjuk be, ami közel 120 éves Csipkerózsika-álmából ébredve hódította meg a bolygót és vált hazánkban is számottevő fajtává. Megmutatta ráadásul a világnak, hogy van élet a cabernet sauvignon túl.A Vince Díj egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást. Már javában zajlik a közönségszavazás, aminek keretében az érdeklődők 8 kategória 33 alkategóriájának 3-3 tételből választhatják ki kedvenceiket október végéig. Szavazni IDE kattintva lehet, a szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Vince Díjat november 5-én adják át a Vince Gála keretein belül, ahol kóstolókkal, workshopokkal várnak minden érdeklődőt

Kategória: vörösbor / syrah

A 20. század második feléig gyakorlatilag Franciaország Rhône-völgyi területein és Ausztrálián kívül nem igazán volt populáris a fajta. Aztán a '80-90-es évek ausztrál shiraz világpiaci berobbanásának (ezért hívjuk Ausi shirazőrületnek), illetve a bordeaux-i fajták iránti csökkenő érdeklődésének köszönhetően iszonyatos sebességgel indult terjeszkedésnek a fajta világviszonylatban.

A 2000-es évek közepére gyakorlatilag megtízszereződött a syrah-telepítések aránya világszerte, jelenleg 185 ezer hektár van a világon, ezzel a 6. legtöbbet telepített fajta, és az egyik, ha nem a „legfunkybb" kékszőlőfajtává nőtte ki magát az öreg kontinensen és az újvilágban.

Természetesen, mint oly sok más világfajta esetében, itt is a francia dominancia érvényesül, közel 69 ezer hektár telepítéssel, ami a '60-as évek 1600 hektár összes ültetvényéhez képest iszonyatos növekedést mutat még gall viszonylatban is. 2010-ben a grenache és a merlot után a harmadik legsűrűbben telepített fajta volt. Legfontosabb régiói minőség szempontjából az Észak-Rhône völgye, ahol monokultúraként, egyedüli kékszőlőként uralja a vidéket, illetve a Dél-Rhône vidéke, ahol a második legfontosabb fajtaként van számon tartva. Az Észak-Rhône tekinthető a syrah bölcsőjének, alapvetően innen származik a fajta, és egyeduralkodóként uralja a borvidék kékszőlő-telepítéseit.

Az Észak-Rhône syrah boraira a közepes, élénk sav, a férfias tanninok, a piros és fekete bogyós gyümölcsök váltakozása, valamint a borsos, bőrös, enyhén animális karakter jellemző, mely meghálálja mind a fahordós, mind az azt követő palackos érlelést. Semmi kétség, az Észak-Rhône-i syrah a világ prémium syrah-ja.

A fajta népszerűsége egyértelműen az ausztráloknak köszönhető, ők tették funkyvá, a világ számára kívánatossá. Olyan lendülettel hódították meg vele a világot, mint előttük soha senki egyetlen fajtával sem. Nekik köszönhető, hogy mára nincs olyan valamire való szőlészeti-borászati ország, ahol ne lenne legalább egy kicsi syrah/shiraz telepítés. Ausztrália mára a világon a második legfontosabb ország a shiraz szempontjából. A fajta valamikor az 1830-as évek elején került Franciaországból a messzi kontinensre, elsőként Új-Dél-Wales államban vetette meg lábát, aztán szépen sorban az összes szőlőtelepítéssel foglalkozó államban elterjedt. Bár az ausztrál shiraz brand inkább a mennyiségre és egységes, jó ivású stílusra épült, az elmúlt 15 évben egyre több borvidék és borászat törekszik ennek a sztereotípiának az ellenkezőjéről meggyőzni a borvilágot. A syrah/shiraz azon ritka szőlőfajták egyike, amely egyaránt ki tudja elégíteni az óvilági stílusra vágyók terroiréhségét és az újvilági életszeretetre szomjazók hedonizmus iránti vágyát.

A fajta valamikor a '90-es évek második felében, a syrah-világőrület közepén érkezett meg hozzánk. Villánytól Szekszárdon át a Dél-Balatonig, Soprontól az Egri borvidékig mindenhova került telepítés. 

Jelenleg pár száz hektáron található itthon syrah, ennek meghatározó része Villányhoz, Szekszárdhoz és az Egri borvidékhez köthető, de mikroültetvényeket még Somlón is találunk. A hazai stílus igen vegyes képet mutat, 300 km-en belül kontinenseket ugrálunk, hiszen egyaránt találhatunk a kontinentális klíma jegyeit magán viselő, hűvösebb karakterű syrah-t (elsősorban Eger, Mátra és Sopron környékéről), illetve évjárattól függően simán kóstolhatunk mediterrán stílusú, újvilági jegyeket mutató, meleg hangulatú, telt, édes karakterben bővelkedő gazdag shirazt (a Pannon borrégióból).

Jelölt #1: Kovács Nimród Borászat Soul Syrah 2016


A Nyilasmár és Nagyfai különleges minőséget adó terroirok érett gyümölcséből készült. Előbbi dűlő vékony, köves, tufás termőrétege és erős déli lejtése tüzességet, testet, a Nagyfai kötött barna erdőtalaja gazdag és tiszta aromát kölcsönőz a bornak. Illatában indulásként érett fekete cseresznyés, földes jegyeket fedezhetünk fel, később szilva, édes dohány és bőr fokozza a fajta karaktert. A szájban bársonyos tanninokkal és szép lecsengéssel jelentkezik.

Jelölt #2: Takler Borbirtok Syrah Prémium 2017


Élénk karakterű, sűrű szövésű bor, melynek illat- és ízvilágát grapefruit és vérnarancs jegyei teszik egyedivé. Új, 500 literes francia tölgyfahordókban érlelődött 16 hónapig. Keményebb sajtok, vörös húsok, sültek, gyümölcsszószok kiváló társa.

Jelölt#3: Gere Attila Syrah 2018

Színe mély rubint lilás reflexekkel. Illatában erdei bogyósok, szamóca, bors, hordófűszerek, kóstolva inkább a fekete gyümölcsök, mint fekete ribizli és fekete cseresznye dominálnak fekete borssal finoman végigkísérve. Puha tanninok és finom savak egészítik ki a gyümölcsöket. A korábbi évjáratokhoz képest lendületesebb, kedvesebb az összhatás.