két női kéz sárga folyadékkal töltött átlátszó poharat tart a kezében, mögötte elmosódott háttér

Balaton vs. Mátra

Fotó: Zan / Unsplash

Rajtad áll, melyik lesz Magyarország legjobb szürkebarát bora!

Szavazz a Vince Díj szürkebarát kategóriájának három bora közül a kedvencedre! A voksoddal segíted az egyik bort és még értékes nyeremény ütheti a markodat.A Vince Díj egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást. Már javában zajlik a közönségszavazás, aminek keretében az érdeklődők 8 kategória 33 alkategóriájának 3-3 tételből választhatják ki kedvenceiket október végéig. Szavazni IDE kattintva lehet, a szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Vince Díjat november 5-én adják át a Vince Gála keretein belül, ahol kóstolókkal, workshopokkal várnak minden érdeklődőt.

Bár származását tekintve francia (eredeti neve pinot gris), a szürkebarátot ma már egyértelműen magunkénak is tekintjüj, ami annak is köszönhető, hogy a 13. század óta foglalkoznak vele Magyarországon. A Mátra nagyon erős a fajtában, ám úgy tűnik, a Balaton és környéke kicsit még náluk is jobb, hiszen a három végső győzelemre esélyes jelöltből kettő innen került ki (Béla és Bandi, Bussay). Persze ettől még simán lehet, hogy a nevető harmadik (Centurio) húzza be a sikert. Ez csak rajtad áll.

Lássuk is a jelölteket!

Jelölt #1: Béla és Bandi Pincészet Pinot Gris 2020

Minden évben az egyik legjobb Béla és Bandi bor a balatonszőlősi Pinot Gris. Egyszerre friss és gazdag, kedves és komoly. Hab a tortán a hosszan tartó utóíz.

Ha szerinted a Béla és Bandi Pincészet Pinot Gris 2020 bora érdemli a Vince Díjat, szavazz rájuk EZEN A LINKEN!

Jelölt #2: Bussay Pince Kövecs Pinot Gris 2018

Csörnyeföld egyik rendkívül jó adottságú dűlője, a Kövecs hegy. Kiemelkedő évjáratokban amikor a fajta és a dűlő igazán összhangban vannak, akkor születnek ezek az egy hordónyi csodák.

Ha szerinted a Bussay Pince Kövecs Pinot Gris 2018 bora érdemli a Vince Díjat, szavazz rájuk EZEN A LINKEN!

Jelölt #3: Centurio Szőlőbirtok Szürkebarát 2017


Az itthon megszokott, teljesen fehér szürkebarátoktól eltérően ennek a tételnek a színe kis hagymahéjas beütéssel bír (a szürkebarát héja halványpiros, húsa fehér). Ennek megfelelően beltartalma is koncentráltabb. Illatában virág, fűszer, ízében gyümölcs és kis ásványosság.

Ha szerinted a Centurio Szőlőbirtok Szürkebarát 2017 bora érdemli a Vince Díjat, szavazz rájuk EZEN A LINKEN!