átlátszó borospalackok, zöld folyadékkal, fehér lezáróval

Solaris, juhfark, zöld veltelini - szerinted melyik a legjobb?

Szavazz a Vince Díj egyéb fehérbor kategória 3 döntőse közül a kedvencedre! A voksoddal segíted az egyik tételt és még értékes nyeremény is ütheti a markodat.A Vince Díj egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat egy szakmai eseményen és a széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást. Már javában zajlik a közönségszavazás, aminek keretében az érdeklődők 8 kategória 33 alkategóriájának 3-3 tételből választhatják ki kedvenceiket október végéig. Szavazni IDE kattintva lehet, a szavazók között értékes nyereményeket sorsolnak ki. A Vince Díjat november 5-én adják át a Vince Gála keretein belül, ahol kóstolókkal, workshopokkal várnak minden érdeklődőt.

A Fehérbor / Egyéb fehérbor kategória mindhárom döntőse a maga nemében különleges szőlőfajtából készült. A Németországban nemesített, gombás betegségeknek ellenálló Solaris itthon még alig ismert, pedig sokan nagy jövőt jósolnak neki. Annál népszerűbb a juhfark, amit Somló zászlósfajtájának tekintenek. Végül a zöldveltelini, ami a szomszédos Ausztriában csinált nagy karriert, de itthon is egyre többen próbálkoznak vele - főleg a határ innenső oldalán, Sopronban.

Szavazz, döntsd el TE, melyik bor legyen ennek a különleges vetélkedésnek a végső győztese!

Jelölt #1: Gyukli Pince Solaris Bio 2019

z\u00f6ld palack, k\u00e9k lez\u00e1r\u00f3, k\u00e9k c\u00edmke, feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r


A Solaris egy rezisztens fehérbort adó szőlőfajta, 1975-ben keresztezés során született meg a dél-németországi Baden-Württemberg tartományban, Freiburgban. A Solaris szőlő egy, a gombás betegségekkel (szőlőperonoszpóra, lisztharmat, botritisz) szemben ellenálló fajta, vagyis a legtöbb termőterületen fungicid permetezés nélkül egészséges marad. Emellett legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül korán, augusztus végén beérik. Bora telt, karakteres, alkoholban gazdag fehérbor, amely kiválóan alkalmas aszúborok készítésére. Illatában egyértelműen felfedezhető a fajtára jellemző kellemes buké.

arany sz\u00edn\u0171 rajz, benne szavazok felirat \u00e9s ny\u00edl

Jelölt #2: Tornai Pincészet Top Selection Aranyhegy Juhfark 2019

z\u00f6ld palack, arany lez\u00e1r\u00f3, feh\u00e9r c\u00edmke, feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r


Az Aranyhegy dűlő terméséből, gondosan válogatott alapanyag, érett szőlő és kíméletes feldolgozás eredményeként született ez a bor. A hordós érlelés tovább gazdagította az ízeket, így született meg ez a különleges, limitált palack számban elérhető bor. Alma, mangó, licsi gyümölcsössége robban illatban, háttérben a hordós érlelés is érezhető. Ízében a gyümölcsösség mellett gazdagabb, érett aromák jelennek meg, izgalmas, összetett bor. A hordósság ízben határozottabban jelenik meg, mégis sokrétű, tartalmas. Az ásványos karakter mellett grapefruit és trópusi gyümölcsök sejtenek fel. Hosszú, ásványos utóízzel zár.

arany sz\u00edn\u0171 rajz, benne szavazok felirat \u00e9s ny\u00edl

Jelölt #3: Steigler Pincészet Prémium Zöldveltelini 2020 BIO

barna palack, fekete lez\u00e1r\u00f3, feh\u00e9r c\u00edmke, feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r


Az organikus szőlőtermesztésből származó bor élénk szalma sárga színű, mely vastagabb glicerin gyűrűt és olajosabb mozgást produkál. Gazdag és fejlődő illatában még édes hordófűszerek és pörköltes aromák dominálnak, de mögötte érett trópusi gyümölcsök, birsalma és lédús nyári körte sorakozik fel. Ízében testes és sűrű szövésű bor, melyet nemes tölgyaromák, krémes textúra és szinte húsos szerkezet tesz izgalmasabbá. Testes és komplex zöld veltelíni, ami érettebb szőlőből származó gyümölcsösségre, nagyobb koncentrációra és a tölgyaromák határozottabb jelenlétére utal. Lecsengésében is intenzívebb érlelési jegyek, finoman sós ásványosság, izgalmas fanyarság, tömör szerkezet, és élénk gyümölcsösség kezd egymásba simulni.

arany sz\u00edn\u0171 rajz, benne szavazok felirat \u00e9s ny\u00edl