
Opus One, Kalifornia, USA
A bor, ami egy háború kitörését idézte elő - hétvégén megkóstolhatod
A világ egyik legjobb rozéja, Olaszország megújulásának szimbóluma, báránybőrbe bújt farkas - ezeket is kóstolhatod november 5-6-án, a Vince Gála exkluzív Félix Top Borbárjában. Ezek a borok valószínűleg soha többé nem lesznek egy helyen, egy időben.
November 5-6-án kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb borünnepe, a Vince Gála. Ezen az eseményen hozzák nyilvánosságra a Vince Díj 33 kategóriájának győzteseit: a legkiválóbb, bajnok magyar borok természetesen mind kóstolhatók lesznek a Gálán.
Ha egy kicsit kitekintenél a nagyvilágba, arra is lesz lehetőséged, a mindkét napon nyitva tartó Félix Top Borbárban ugyanis 2 kontinens legkiválóbb tételei szerepelnek a menüben. Mindegyik bor már 0,5 dl kóstoló egységben megvásárolható lesz, hogy valóban többet is kipróbálhass belőlük.
Az alábbiakban bemutatásra kerül a Borbár összes bora, köztük utolsó helyen a címben emlegetett, ami egy sajátos háború kitörését idézte elő.
Párban jönnél, vagy egyedül? Mindent megkóstolnál, vagy csak szemezgetnél? Minden igényre van ideális jegyajánlat a Vince Gálán. Itt tudod kiválasztani és megvásárolni a számodra megfelelő belépőt.
Cantina Terlan, Nova Domus Reserva 2018
Alto Adige
Fotó: commons.wikimedia.org
Egy igazi kuriózum, amin keresztül megkóstolhatod az olasz Alto Adige régió egyedi terroirját. Az osztrák Falstaff tesztjén 95 pontot kapott a tétel a 100-ból.
Roger Belland, Puligny-Montrachet Les Champs Gains 1er cru Blanc 2019
Puligny-Montrachet
Fotó: commons.wikimedia.org
Egy Puligny-Montrachet, amiben egyszerre ötvöződik az intenzitás és elegancia.
Gaja, Rossj-Bass, Langhe Chardonnay 2018
A nagy újító, Angelo Gaja
Fotó: commons.wikimedia.org
Angelo Gaja a termelő, aki egymaga modernizálta Olaszország borkészítését. De vajon működik-e a chardonnay, ez a nemzetközi szőlőfajta is a kezei alatt? Gyere és győződj meg róla magad.
Guigal, Condrieu La Doriane 2019
Itthon ritkán kóstolható fajta a viognier
Fotó: en.wikipedia.org
Guigal ikonikus viognier fajtabora, érett sárga húsú gyümölcsökkel és gyömbéres fűszereséggel varázsolja el a borkedvelőket. Strukturális és krémes fehérbor. A tekintélyes szaklaptól, a Wine Spectatortől 94 pontot kapott.
Château D'Esclans, Garrus Rosé 2017
Aix-En-Provence
pixabay.comProvence-i öregtőkés grencahe és rolle (vermentino) szőlő termése. Komplex és sokrétű bor krémes textúrával. Kétségek nélkül az egyik legszebb rozé a világon. A Falstaff magazintól 95 pontot kapott.
Chateau Rouget, Pomerol 2005
Pomerol régi képen
Fotó: commons.wikimedia.org
Pomerol régió különcnek számít a híres Bordeaux-i borvidéken belül. Nagy nevű kis pincék jellemzik. A Felix Top Borbárban kóstolható tétel egy merlot és cabernet franc házasítás egy legendás évjáratból.
Faiveley, Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Cazetiers 2014
Cote de Nuits
Fotó: commons.wikimedia.org
Gevrey-Chambertin adja a francia Cote de Nuits régió legstrukturálisabb pinot noir borait. Les Cazetieres a leghíresebb premier cru-k, vagyis kiemelt területek egyike, ahol minden adott egy tökéletes bor elkészítéséhez.
Quintarelli, Valpolicella Classico Superiore 2012
Valpolicella
Fotó: www.flickr.com
Az olasz Valpolicella helyi hőse Giuseppe Quintarelli, aki tradicionális módon készíti borait. Mindig hosszú érlelés után kerülnek piacra borai, így képesek megmutatni igazán a bennük rejlő hatalmas potenciált.
Elio Altare di Silvia Altare, Langhe, "Giarborina" 2013
Barolo
Fotó: www.flickr.com
Ez a bor egy báránybőrbe bújt farkas. Elio Altare modern szemléletű termelő a világhírű olasz Barolóban. Ez a rendkívül komplex tétel 18 hónapot érlelődött francia hordóban, majd utána még palackban.
Opus One 2010
Az Opus One borászat
Fotó: www.flickr.com
A legenda, ami a borvilág két híres szereplőjének (Robert Mondavi és a Mouton Rotschild) találkozásából jött létre. Robert Mondavi és Philippe de Rotschild báró 1970-ben találkoztak először, a közös bor gondolata azonnal megfogant a fejükben, ám végül csak 1978-ban csaptak egymás tenyerébe - hol máshol, mint Bordeaux-ban. Az első szüret 1979-ben zajlott a kaliforniai To-Kalon ültetvényen, az első Opus One évjárat kartonjáért 24 ezer dollárt, vagyis több, mint 7 millió forintot kellett már akkor fizetni.
Bevallottan nagyrészt ezen gyümölcsöző együttműködésen felbuzdulva kívánta Mondavi később megvetni a lábát a franciaországi Languedoc régióban, ám a helyiek ellenállása és a kirobbant viszálykodás miatt 2001-ben lemondott a tervéről. Az egész történetből könyv is született, magyarul Borháború - Tradíció vagy globalizáció? címen jelent meg.
A Vince Gála Felix Top Borbárjában ennek a legendás bornak a 2010-es évjáratát kóstolhatod, Robert Parker, a világ első számú borkritikusa 96 pontot adott rá.
.