fehér-szürke épület, fölötte kék ég

Opus One, Kalifornia, USA

A bor, ami egy háború kitörését idézte elő - hétvégén megkóstolhatod

A világ egyik legjobb rozéja, Olaszország megújulásának szimbóluma, báránybőrbe bújt farkas - ezeket is kóstolhatod november 5-6-án, a Vince Gála exkluzív Félix Top Borbárjában. Ezek a borok valószínűleg soha többé nem lesznek egy helyen, egy időben.



November 5-6-án kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb borünnepe, a Vince Gála. Ezen az eseményen hozzák nyilvánosságra a Vince Díj 33 kategóriájának győzteseit: a legkiválóbb, bajnok magyar borok természetesen mind kóstolhatók lesznek a Gálán.

Ha egy kicsit kitekintenél a nagyvilágba, arra is lesz lehetőséged, a mindkét napon nyitva tartó Félix Top Borbárban ugyanis 2 kontinens legkiválóbb tételei szerepelnek a menüben. Mindegyik bor már 0,5 dl kóstoló egységben megvásárolható lesz, hogy valóban többet is kipróbálhass belőlük.

Az alábbiakban bemutatásra kerül a Borbár összes bora, köztük utolsó helyen a címben emlegetett, ami egy sajátos háború kitörését idézte elő.

Párban jönnél, vagy egyedül? Mindent megkóstolnál, vagy csak szemezgetnél? Minden igényre van ideális jegyajánlat a Vince Gálán. Itt tudod kiválasztani és megvásárolni a számodra megfelelő belépőt.

​Cantina Terlan, Nova Domus Reserva 2018

t\u00f3, jobbra feny\u0151k, h\u00e1tul hegyek

Alto Adige

Fotó: commons.wikimedia.org


Egy igazi kuriózum, amin keresztül megkóstolhatod az olasz Alto Adige régió egyedi terroirját. Az osztrák Falstaff tesztjén 95 pontot kapott a tétel a 100-ból.

​Roger Belland, Puligny-Montrachet Les Champs Gains 1er cru Blanc 2019

el\u0151t\u00e9rben z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9ny, h\u00e1tt\u00e9rben \u00e9p\u00fcletek \u00e9s k\u00e9k \u00e9g

Puligny-Montrachet

Fotó: commons.wikimedia.org


Egy Puligny-Montrachet, amiben egyszerre ötvöződik az intenzitás és elegancia.

​Gaja, Rossj-Bass, Langhe Chardonnay 2018

fekete h\u00e1tt\u00e9ren GAJA felirat

A nagy újító, Angelo Gaja

Fotó: commons.wikimedia.org


Angelo Gaja a termelő, aki egymaga modernizálta Olaszország borkészítését. De vajon működik-e a chardonnay, ez a nemzetközi szőlőfajta is a kezei alatt? Gyere és győződj meg róla magad.

Guigal, Condrieu La Doriane 2019

n\u00e9gy s\u00f6t\u00e9t sz\u00edn\u0171 boros\u00fcveg feh\u00e9r c\u00edmk\u00e9vel

Itthon ritkán kóstolható fajta a viognier

Fotó: en.wikipedia.org


Guigal ikonikus viognier fajtabora, érett sárga húsú gyümölcsökkel és gyömbéres fűszereséggel varázsolja el a borkedvelőket. Strukturális és krémes fehérbor. A tekintélyes szaklaptól, a Wine Spectatortől 94 pontot kapott.

​Château D'Esclans, Garrus Rosé 2017

Fot\u00f3: utca, k\u00e9t oldal\u00e1n r\u00e9gi \u00e9p\u00fcletekkel

Aix-En-Provence

pixabay.com


Provence-i öregtőkés grencahe és rolle (vermentino) szőlő termése. Komplex és sokrétű bor krémes textúrával. Kétségek nélkül az egyik legszebb rozé a világon. A Falstaff magazintól 95 pontot kapott.

Chateau Rouget, Pomerol 2005

fekete-feh\u00e9r fot\u00f3, egy l\u00e1ny \u00e1ll tehenek mellett a szabadban

Pomerol régi képen

Fotó: commons.wikimedia.org


Pomerol régió különcnek számít a híres Bordeaux-i borvidéken belül. Nagy nevű kis pincék jellemzik. A Felix Top Borbárban kóstolható tétel egy merlot és cabernet franc házasítás egy legendás évjáratból.

​Faiveley, Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Cazetiers 2014

z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9nyek, h\u00e1tul z\u00f6ld domb \u00e9s k\u00e9k \u00e9g

Cote de Nuits

Fotó: commons.wikimedia.org


Gevrey-Chambertin adja a francia Cote de Nuits régió legstrukturálisabb pinot noir borait. Les Cazetieres a leghíresebb premier cru-k, vagyis kiemelt területek egyike, ahol minden adott egy tökéletes bor elkészítéséhez.

​Quintarelli, Valpolicella Classico Superiore 2012

z\u00f6ld n\u00f6v\u00e9ny el\u0151l, h\u00e1tt\u00e9rben feh\u00e9r \u00e9p\u00fcletek, k\u00e9k \u00e9g

Valpolicella

Fotó: www.flickr.com


Az olasz Valpolicella helyi hőse Giuseppe Quintarelli, aki tradicionális módon készíti borait. Mindig hosszú érlelés után kerülnek piacra borai, így képesek megmutatni igazán a bennük rejlő hatalmas potenciált.

Elio Altare di Silvia Altare, Langhe, "Giarborina" 2013

Piros templom toronnyal, z\u00f6ld  n\u00f6v\u00e9nyekkel k\u00f6r\u00fclv\u00e9ve

Barolo

Fotó: www.flickr.com


Ez a bor egy báránybőrbe bújt farkas. Elio Altare modern szemléletű termelő a világhírű olasz Barolóban. Ez a rendkívül komplex tétel 18 hónapot érlelődött francia hordóban, majd utána még palackban.

​Opus One 2010

sz\u00fcrke-feh\u00e9r \u00e9p\u00fclet

Az Opus One borászat

Fotó: www.flickr.com


A legenda, ami a borvilág két híres szereplőjének (Robert Mondavi és a Mouton Rotschild) találkozásából jött létre. Robert Mondavi és Philippe de Rotschild báró 1970-ben találkoztak először, a közös bor gondolata azonnal megfogant a fejükben, ám végül csak 1978-ban csaptak egymás tenyerébe - hol máshol, mint Bordeaux-ban. Az első szüret 1979-ben zajlott a kaliforniai To-Kalon ültetvényen, az első Opus One évjárat kartonjáért 24 ezer dollárt, vagyis több, mint 7 millió forintot kellett már akkor fizetni.

Bevallottan nagyrészt ezen gyümölcsöző együttműködésen felbuzdulva kívánta Mondavi később megvetni a lábát a franciaországi Languedoc régióban, ám a helyiek ellenállása és a kirobbant viszálykodás miatt 2001-ben lemondott a tervéről. Az egész történetből könyv is született, magyarul Borháború - Tradíció vagy globalizáció? címen jelent meg.

A Vince Gála Felix Top Borbárjában ennek a legendás bornak a 2010-es évjáratát kóstolhatod, Robert Parker, a világ első számú borkritikusa 96 pontot adott rá.




.