átlátszó pohár, vörösbor csurog az oldalán egy fehér abroszra
clear wine glass with red liquid

9000 éve küzdünk a vörösbor folttal, a megoldás végig itt volt a szemünk előtt

Úgy tűnik, az egyik legképtelenebb, mégis legkézenfekvőbb módszer segít a ruhára, szőnyegre kiömlő vörösbor eltávolításában.Mai tudásunk szerint 9000 éve készítenek bort szőlőből, minden bizonnyal ezzel egyidős az emberiség küzdelme a boros foltokkal. A vörösbor a problémásabb: a kékszőlőben található erős színanyag, az antocianin, a borkészítés mértékétől függően a rozék halvány lazac árnyalatától egész a nagy vörösek feketébe hajló bíborijáig képes "beszínezni" a bort. Utóbbi, amilyen rosszul mutat ruhán, huzaton, szőnyegen, olyan nehéz eltávolítani, nagyon hamar beleeszi magát az anyagba.

A történelem folyamán számos módszer került már reflektorfénybe, amitől a megváltást, vagyis a vörösbor folt hatékony elhalványítását várták.

A thedrinksbusiness.com a minap közzétett videójában megversenyeztette az összes olyan szert, ami akárcsak városi legenda szintjén felmerült már a vörösbor folt eltávolítással kapcsolatban. Van köztük egy első hallásra egészen elképesztő ötlet, a vörösbor párja, a fehérbor.

Tudtad, hogy a vodkából kiváló tisztítószer készíthető? IDE KATTINTVA megtalálod a tökéletes receptet.


A videóban látható rövid kísérlet a következőképpen zajlott: Christian Smith, az oldal szerkesztője 6 helyre öntötte ki a vörösbort egy lábtörlőnek látszó szőnyegre. Utána 1 percig hagyta, hogy "dolgozzanak" a foltok, mondván, a való életben ennyi ideig tart, míg felállunk és hozzuk a folttisztítót. (A fehérbor akár már itt helyzeti előnybe kerülhet a többi megoldással szemben, hiszen simán elképzelhető, hogy borozás alkalmával akad a kezünk ügyében egy bontott palack, vagyis nem telik el egy perc a baleset és a mentés között.)

Christian a 6 foltot az alábbi szerekkel vette kezelésbe:

  • fehérbor
  • ecet
  • szénsavas víz (szóda vagy ásványvíz)
  • asztali só
  • macskaalom
  • általános folteltávolító (a kontroll szer)

Mindegyik szert 1 percig hagyta a foltokon, majd utána leitatta, lesöpörte azokat. Utolsó lépésként segítségül hívta kolléganőjét, hogy ő is nézze meg és értékelje, mire jutottak a vizsgált tisztítók pár perc alatt. A két műsorvezető között konszenzus alakult ki: az általános folteltávolító mellett egyértelműen a fehérbor szerepelt a legjobban, miközben a só és a macskaalom teljesen hatástalannak bizonyult. A videóban természetesen megtekintheted, melyik szer pontosan milyen munkát végzett.

Tanulság: ha bármikor vörösbort löttyintesz ki, mostantól bátran próbáld meg a fehérborral. Egész jó munkát végez.