rák egy ember kezében

Egy vidéki lepárlóüzem küzdött a parti rákokkal, sajátosan oldotta meg a dolgot

A lepárlóüzem egy egészen hihetetlen tervet eszelt ki a parti tarisznyarákok inváziójának megállítására.


Mi már hallottunk ízesített whiskey-ről, például almásról és mézesről, de az alábbi ízvariációról még sohasem...Íme!


A történet a parti tarisznyarákokkal kezdődik (Carcinus maenas), amik invazív kártevők és már több mint 200 éve sújtják Észak-Amerika tengeri ökoszisztémáit. Egy New Hampshire-i lepárló azonban harcolni kezdett a betolakodók ellen, úgy ahogy egy whiskey lepárló harcolni tud, vagyis Whiskeyt készít a rákokból.


Igen, jól olvastad a A Tamworth Distilling's Crab Trapper whiskey különleges ízét a New Hampshire (az Amerikai Egyesült Államok egyik tagállama az északkeleti parton) partjainál kifogott zöld rákokból nyeri.

A rákok az 1800-as évek környékén érkeztek az Egyesült Államokba az Európából érkező hajókon. Valószínűleg az egyik legsikeresebb invazív faj Észak-Amerikában, legalábbis a tengeri világban, ugyanis egy rák naponta képes akár 40 kilogramm kagylót is megenni, vagyis a populáció több tonna kagylót pusztít el. Ezenkívül pedig a halak élőhelyeit is megsemmisítik - számolt be a hírről a npr oldala. De még az éghajlatváltozás is ront a helyzeten, hiszen a melegebb óceáni hőmérséklet barátságosabb környezetet kínál az invazív rákok virágzásához.

haj\u00f3, felh\u0151k, v\u00edz

Fotó: Billy Hayes / Unsplash


Az ötlet atyja, Will Robinson, a Tamworth Distilling termékfejlesztője, azt mondta, hogy a rákokat ugyanúgy tisztították és készítették elő, mint bármely más rákot, amit az étteremben lehet rendelni - idézi Robinsont a cikk.

"Az emberek hallani fognak a rákos whiskey-ről, de háromnegyedük azt fogja mondani, hogy ez lehetetlen. Ha viszont megkóstolják, akkor azonnal megváltozik majd a véleményük" - tette hozzá.

r\u00e9z v\u00e1kuumdesztill\u00e1l\u00f3 g\u00e9p

Fotó: Powerofflowers / Shutterstock


De hogyan készül a rákos whiskey? Az egyedi ital előállításához először egy alaplé-szerűséget készítenek a rákokból. Ezután egy vákuumdesztilláló segítségével desztillálják a folyadékot. "Úgy néz ki, mint egy őrült laboratóriumi berendezés" - mesélte Robinson a vákuumdesztillálóról. "Megőrzi az íz- és aromamolekulákat, amik a forraláskor megsemmisülnének."

Az alaplevet fűszerekkel – például mustármaggal, korianderrel és fahéjjal – keverik össze, majd bourbon whiskey-t adnak hozzá.


Minden üveg whisky-hez körülbelül egy kiló tarisznyarákot használ fel, ám egy lepárló önmagában nem fog nagy kárt okozni a zöld rák populációban.

A rákok ugyanis olyan hatalmas populációval rendelkeznek, hogy megfékezésükhöz sokkal többre lesz szükség, mint whiskyre, de némi remény van arra, hogy a probléma tudatosítása kreatív megoldásokhoz vezet. Ilyen például a rák ízű horgászcsali, a whiskey és a halszósz.