átlátszó pohár fehér folyadékkal, fölötte egy kéz csipesszel, háttér elmosódott

Koktélban is jók a skótok

Fotó: Talabér Géza

Tőzegfüst és édes fűszerek: az ősz koktélja a Fally Còig

Öt összetevő: egy klasszikus tőzegfüstös skót whisky, kínai tea, francia calvados, fahéjas juharszirup és citromlé randevúja egy igazán kozmopolita long drinkben,


A koktél nevében szereplő „Còig" szó skót ősi nyelven (gael) „öt"-öt jelent – ez egyrészt a koktél alapjául szolgáló 5 éves Ardbeg whiskyre utal, másrészt az öt összetevőre, amely az italt alkotja. A GoodSpirit Whisky&Cocktail Bar bartenderének, Kormos Richárdnak köszönhetően kifejezetten szezonális koktél került a poharunkba; az angol „fall" (ősz) szó nem véletlenül köszön vissza a nevében.

f\u00e9rfi sz\u00fcrke ed\u00e9nyb\u0151l sz\u0171r\u0151n \u00e1t feh\u00e9r folyad\u00e9kot \u00f6nt poh\u00e1rba, mellette z\u00f6ld \u00fcveg

Kormos Richárd

Fotó: Talabér Géza


Kormos Richárd véleménye szerint a whisky nagyon sokoldalúan használható koktélalapanyag; az Ardbeghez hasonlóan tőzegfüstös whiskyk karakteresebbek, ezért jobban kell figyelni a többi komponens kiválasztására; esetünkben a hasonlóan füstös ízvilágú lapsang souchong tea hoz be egy újabb, a whiskyéhez hasonló réteget. Az Ardbeg Wee Beastie 5 whisky ex-bourbon hordóban kezdte meg az érlelődést, amit követően kapott egy sherryhordós finish-t, így füstösség mellett egy finoman édeskés, telt dimenzióval is gazdagodott az ital.

A koktélba kerülő calvados, a fahéjas juharszirup és a citrom fanyar fűszeressége az ízprofil ezen jellemzőire rímelve tökéletesítik a kompozíciót.

A GoodSpirit Whisky&Cocktail Bar egyben Ardbeg Embassy is, azaz egyfajta zarándokhely az Ardbeg-rajongóknak, ahol limitált kiadásokat kínálnak, valamint rendezvényeket is szerveznek a márka képviseletében.

​Fally Còig recept – így készítsd el otthon

  • 45 ml Ardbeg Wee Beastie 5 yo whisky
  • 20 ml Christian Drouin Calvados Sélection
  • 60 ml lapsang souchong tea
  • 25 ml citromlé
  • 20 ml fahéjas juharszirup

A hozzávalókat shakerben összerázzuk, majd jégkockákkal teli highball pohárba szűrjük; citromhéjjal díszítjük.

Füstérzet a whiskyben
A PPM-érték (phenol parts per million) azt mutatja, hogy a tőzegfüstös maláta szárításakor mennyi fenolrészecske tapad rá a malátára, ami a füstös illatot és ízérzetet okozza.