zöld tea pohárban szárított és friss levelekkel
Fotó: Shutterstock

Létezik egy teafajta, ami segíthet a daganatos betegeken

Ha te is rendszeres teafogyasztó vagy, akkor biztosan tudod, hogy teák rengeteg jótékony hatással rendelkeznek. Persze a különböző teafüvek más és más területeken hatnak – most egy tanulmányból kiderült, ha teáról van szó, a zöld tea a legjobb választás a daganatos betegek számára.


A JAMA Dermatology által közzétett tanulmányban 165 sugárkezelésen átesett mellrákos beteg vett részt, 46 éves átlagéletkorral. A betegek egyik felének placebót adtak, míg a másik fele a zöld teában található epigallokatechin-3-gallátot (EGCG) tartalmazó oldatot kapta, írja az EatThis.

Mint kiderült, azoknál, akik az EGCG oldatot használták, kisebb valószínűséggel alakult ki bőrgyulladás a súlyos sugárzást követően.

Az EGCG bőrre történő alkalmazása olcsó, biztonságos beavatkozás, ami csökkenti a sugárzás egyik leggyakoribb mellékhatását. A zöld tea gazdag a polifenolokban, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, ez csökkenti a bőrpírt, az irritációt és a duzzanatot, a sugárzás gyakori mellékhatásait

– mondja Dr. Ellen Albertson.

z\u00f6ld tea por

Fotó: Shutterstock

Azonban ha kemoterápiás kezelés alatt állsz, mindenképp beszélj előbb az orvosoddal, mivel a zöld tea olyan kivonatokat is tartalmaz, amelyek befolyásolhatják a kemoterápiás gyógyszerek hatását.