szikes talaj felett lebeg a bor
Fotó Galgóczi Németh Kristóf / VINCE Magazin

A francia versenyen aranyérmes kunsági bort most magyar zsűri tesztelte: íme az eredmény

Augusztusi lapszámunk címlapján ezúttal egy alföldi chardonnay kapott helyet.


A bor

barna borospalack fektetve

Fotó: Györkös Dávid


Augusztusi lapszámunk bortesztjén a Duna borrégió tételeit vettük górcső alá, a címlapunkra is került Szentpéteri Borpince Chardonnay Válogatás tétele a Top3-ban végzett. A bor idén a Burgundiában megrendezett Chardonnay du Monde 2022 Nemzetközi Borversenyen is aranyérmes tétel lett - ráadásul egyedüli magyarként. Íme, rögtön két ok is, miért kísérletezzünk bátran alföldi tételekkel!

Vince teszteredmény:

Világosabb árnyalatú citromszín. Tiszta, üde illat fehér virágokkal, trópusi gyümölcsökkel. Ízében is lédús, zamatos, kicsit diós, közepesen intenzív, egyensúlyban lévő bor. Remek szerkezet, jó savak, könnyed, egyszerre fűszeres és gyümölcsös, komplex korty kellően hosszú lecsengéssel. **** Kiváló bor, 16,40 pont

A helyszín

n\u00e9gyl\u00e1b\u00fa \u00e1llatok legel\u00e9sznek egy kisz\u00e1radt t\u00f3mederben

A Vince Magazin augusztusi lapszámának címlapja a Böddi-szék időszakos szikes tavánál készült.

Fotó: Dunatáj Közalapítvány

A Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítványt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Dunatetétlen és Harta községek önkormányzatai alapították 1999-ben. Eddigi működése során számos élőhelyvédelmi és közművelődési programot valósított meg. Létrehozta többek között Dunatetétlen határában a Böddi-széki madármegfigyelő tornyot és Széki lile tanösvényt, valamint a térségben tucatnyi madárodútelepet tart karban. A Közalapítvány juh- és parlagi szamár állományával kiemelt szerepet vállal a 2021-ben indult Pannon szikes sztyeppék és löszpusztagyepek innovatív kezelése a növények, rovarok és madarak védelme érdekében Miklapuszta LIFE-Nature című projekt megvalósításában; Hartán Kézműves Közösségpontot működtet, ahol különböző korosztályok számára szervez ismeretterjesztő és kézműves programokat. Társadalmi vállalkozás keretében asztalosműhelyében munkatársai madárodúkat, madáretetőket készítenek és a szervezet egyik fő vállalása a hartai festett bútor forma- és mintakincsének széles körű megismertetése.

borospalack sz\u00fcrke f\u00f6ld\u00f6n

Fotó Galgóczi Németh Kristóf / VINCE Magazin

„A címlap tervezésekor arra koncentráltunk, hogy eloszlassuk a tévhitet, hogy az Alföldön csak homok van és nem terem ott rendes szőlő. A Böddi-Szék kiszáradt szikes talaja tökéletes kontrasztot ad és nem mellesleg gyönyörű is. Érdekes, hogy egy olyan vidéken, ahol ilyen természeti formák tudnak megjelenni, ott olyan csodálatos borokat lehet késziteni, mint ez a Szentpéteri Chardonnay Válogatás." (Tokaji Balázs, a Vince Magazin gyártásvezetője) 

Rendeld meg az augusztusi VINCE Magazint, vagy fizess elő akár 12 hónapra kedvezményesen. Kattints a részletekért!