VINCE Magazin augusztusi lapajánló: Kopár szik sarja
Címlapfotó: Galgóczi Németh Kristóf / Vince Magazin

VINCE Magazin augusztusi lapajánló: Kopár szik sarja

Augusztusban az aszályos Duna borrégió borai állnak magazinunk középpontjában.


A Dunai borrégió kincsei

szikes talajon egy palack bor

Címlapunkon

Fotó: Galgóczi Németh Kristóf


Kiváló ár-érték arányú borok, amelyeket a kezdő anélkül vesz le a polcról, hogy tudná, honnan származnak; míg a fekete öves borrajongónak ritkán csillan fel a szeme, ha alföldi bor kerül a poharába. Méltatlanul, tesszük hozzá, hiszen az augusztusi lapszámunkhoz ezúttal Alföldi borokat teszteltünk, és bizony, több kedvencet is találtunk köztük. Félre az előítéletekkel és igyatok alföldi borokat!

Egész Európa aszállyal küzd, Pomerolban már engedélyezték a szőlő öntözését is. Az eső hiánya nálunk különösen az Alföldön jelentős, és miközben gyanakszunk arra, hogy a klímaváltozás már a spájzban van, érdemes megvizsgálni azt a kérdést is, hogy homokos sivataggá válnak-e hazánk leglaposabban fekvő szőlőterületei, vagy létezik-e kiút a termelők számára? A Duna borrégió jelentős képviselőit, borászokat, marketingest, NAIK vezetőt kérdeztünk a témában.

Gasztronómia

feh\u00e9r abraszon t\u00f6bb r\u00e9gi t\u00e1ny\u00e9ron p\u00e9ks\u00fctem\u00e9ny

Ferdinánd tekercs

Fotó: Mautner Zsófi


Ha arra gondolunk, hogy az Alföld gasztronómiája, akkor óhatatlanul is megjelennek előttünk az útszéli csárdák kockás abroszos képei, pedig a régió konyhája ma már azért másról szól. Például, desszert túrát is tehetünk, városról városra meg-megállva; de hogy milyen kincseket tartogat még nekünk az Alföld, amiért érdemes útra kelni, arról a lehető legautentikusabb személy, Mautner Zsófi mesélt nekünk.

Embernek maradni

sz\u0151l\u0151sorok k\u00f6z\u00f6tt egy ember kez\u00e9ben egy palack borral

Fehérvári András a somlói birtokán

Fotó: Hirling Bálint / VINCE Magazin

Engem úgy neveltek, hogy ne sértsek.

Mondja Fehérvári András, akinek a nevével fémjelzett somlói birtokot érdemes jól bevésni az emlékezetbe, van egy olyan sejtésünk, hogy sokat hallunk még felőlük. A családi pincészet gyökerei egészen a 16. századig nyúlnak vissza, mostanra a kezdeti területek már 30 hektárosra duzzadtak. A Fehérvári Borbirtok első tételei taroltak a borversenyeken, idén pedig még napvilágot látnak innen az első pezsgők is: a saját üzemben érlelődő tételeket neves champagne-i pezsgőmester vigyázza. A csapatmunka gyümölcse lassan beérni látszik, ősszel megnyílik a vinotéka, miközben az egész vállalkozásnak sikerül valahogyan megőriznie az emberléptékűségét. Pincelátogatás rovatunkban most hozzájuk látogattunk el.

Nyári öröm a nyári söröm

v\u00e1g\u00f3deszk\u00e1n egy s\u00f6r k\u00f6r\u00fcl\u00f6tte gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k sz\u00e9tsz\u00f3rva

Nemcsak külföldön, hanem itthon is tarolnak nyáron a gyümölcsös kísértések

Fotó: Alex Azabache / Unsplash


Úgy látszik a sörfőző mesterek képzeletének semmi sem szab határt: évszakról évszakra érkeznek az aktuális ízeket kereső érzékszervek igényeihez igazodó újdonságok. Knap Gábor vendégszerzőnk ezúttal a nyári sörökről értekezik, és az is kiderül, hogy miért jó a szervezet számára, ha a legnagyobb hőségben is egy kis csavarral megkínált komlóléhez nyúlunk.

Nyári kalandozások

egy bab alak\u00fa medence partj\u00e1n n\u0151 napozik

Akik nem csak strandolni vágynak egész nap, összeköthetik a pihenést új borvidékek felfedezésével is

Fotó: Lefteris kallergis / Unsplash


Ahogy az ember perspektívája kitágul, úgy gondolkodik abban a nyaralás megtervezésekor, hogy az lehetőség szerint valami borvidékre essen. Augusztusi lapszámunkban két vendégszerzőnk is ezt ajánlja: Christine Ranunkel Dijonba kalauzol el bennünket, ahol egy egész városnegyed jött létre a bor és a gasztronómia szerelmeseinek (La Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin); míg Erős Zoltán kéthetes krétai kalandozásának mutatja meg a legkiemelkedőbb boros aspektusait.

Mindig kicsit többet, mindig kicsit jobban

rengeteg ember a budai v\u00e1rban

A Budapest Borfesztiválon a legnevesebb borászokkal is találkozhatunk

Fotó: Szigetváry Zsolt / Borkultúra Kft.

Ez akár a Borkultúra Kft. mottója is lehetne: minden rendezvény előtt ezzel bíztatják egymást a munkatársak. Ennek megfelelően idén is igyekeznek újítani: a saját standjukon a VinAgora legjobb tételei, felfedezésre váró kispincék borai lesznek kóstolhatóak; míg a fesztivál újdonságaként debütál a Gourmet Udvar. Itt hazánk jeles éttermesei kínálják majd ínyencségeiket, hogy a bor senkinek se szálljon túl gyorsan a fejébe. Vendégországként ezúttal az USA borait köszönthetjük, a jó hangulat érdekében pedig több mint 30 produkcióval várják a látogatókat. A Borfesztiválra kedvezményes jegyek is kaphatóak, részletek a Vince Magazin augusztusi lapszámában!

Rendeld meg az augusztusi VINCE Magazint, vagy fizess elő akár 12 hónapra kedvezményesen.