javas téli táj, háttérben hegyek, elöl sífelvonó

Téli kalandok

Fotó: Zlöbl Ármin

Csodás helyekre utazhatsz a december-januári VINCE Magazinnal

A VINCE Magazin december-januári lapszámában Kelet-Tirolba és Piemontba kalandozunk, mutatjuk, miért fantasztikusak ezek az úti célok!


Ötcsillagos kirándulás

Még szeptember végén négy, élményekben gazdag, verőfényes napot töltöttünk Kelet-Tirol központjában, a festői Lienz városában. A Budapestről kényelmesen 6 órás autózással elérhető tartomány a magyar látogatók körében kevéssé ismert - épp itt az ideje, hogy felfedezzük magunknak a Dolomitok és a Schober hegység páratlan szépségű völgyét. A Dráva és az Isar folyók összefolyásánál fekvő város hangulatos főterével, gazdag virágoskertjeivel, nyüzsgő kávézóival és folyóparti sétányaival tökéletes kiindulópontja lehet a régió alaposabb megismerésének, az év bármely szakában. Télen a közeli sípályák, tavasztól őszig pedig az erdei ösvények hívogatnak: a bátrabbak a hegyi kerékpározást, a kalandpályákat, a raftingolási lehetőségeket semmiképp ne hagyják ki!

A nyugodt pihenést keresők az ötcsillagos Grandhotel Lienz spa és wellness részlegében töltődhetnek fel; a gasztronómia szerelmesei pedig a hotel éttermeiben vagy a szálloda folyóparti teraszán hódolhatnak a kulináris örömöknek.

Fotó: Grandhotel Lienz

Finom ételek és borok társaságában csak úgy repül az idő​

Barbera szerelem

Miközben itthon majdhogynem évről évre érkezik egy új, követni kívánt trend; miközben versengünk azért, hogy ki tud már a szüret alatt is újbort kihozni, addig Olaszország türelmesen ragaszkodik a hagyományaihoz. Ugyan, ahogy az az infografikából is kiderül, a Barbera d’Astit akár szüret után öt hónappal már palackozhatják is, az alaptétel mellett a legféltettebb kincseket errefelé mégiscsak az érleltebb borok adják.

A lankákon fekvő Piemont hűvös reggelei, amelyek ősszel gyakran köd formájában mutatják meg magukat; a hideg tél, a forró nyár, a tavaszi és őszi nagy esőzések egyaránt formálják az itt megtermelt borok arculatát. Kétmillió évvel ezelőtt ezt a vidéket még tenger uralta, így gyakran előfordul, hogy a szőlőskertek homokos, meszes talaját egykori tengeri üledékek pettyezik. Mindezt pedig igen kedveli a filoxéra óta legszélesebb körben termesztett barberából készített bor, a Barbera d’Asti, amelynek az alapváltozatán kívül létezik egy Superiore variációja is.

De vajon mit tud a Barbera d’Asti bor, amiért nemcsak a „garantált”, de az „ellenőrzött” jelzőt is kiérdemelte?! Egy összetéveszthetetlenül kedves, gyümölcsös aromaprofilú tételről van szó, alacsony tannintartalommal, acélos savszerkezettel, végtelenül hosszú ánizsos-borsos-málnás lecsengéssel, gazdag, szájat betöltő kortyokkal. Mindemellett pedig nemigen van olyan étel, amely mellett ne állná meg a helyét.

Fotó: Kalmár Borbála

Akár egy 17. századbeli kastélyban is borozhatunk

A teljes útibeszámolóinkat keresd a Vince Magazin aktuális lapszámában!

A Vince Magazin 2021.december-2022.januári lapszáma december 15-től kapható országszerte vagy előfizethető nálunk.