aszfaltozott út régi házak előttük autók állnak

Pincesor Vörösmarton

Fotó: Kalmár Borbála

Horvátország borai óperencián innen

Augusztus végén kaptunk meghívást Horvátországba egy különleges bortúrára, ahol szinte az érkezés pillanatában el is dőlt: ezt megírjuk, mert ezt a csodát - ennyire közel a határhoz - másnak is látnia kell. Gasztro- és borajánló Baranyából.


Itt Proustnak sem kell hét kötet ahhoz, hogy megtalálja az eltűnt időt

feh\u00e9r ter\u00edtett asztal k\u00f6r\u00fcl \u00fclnek emberek

Lassú ebéd a szőlőlugas alatt

Fotó: Kalmár Borbála


Mindig lenyűgözi az embert, hogy amint átlép egy – manapság leginkább csak jelképes – határt, egy teljesen más világ, más kultúra öleli körbe. Az idegen földön való húszpercnyi autózást követően, amikor még a villányi Szársomlyó is csak karnyújtásnyi távolságra tűnik, a borokba beleszagolva már akár vakon is meg tudjuk mondani: ez nem otthon termett. Annak a dacára teszünk ilyen kijelentést, hogy – mint a legtöbb határ menti településünkön – itt is értik a magyar szót; minden ötödik ember ugyanis még magában hordozza a két ország zivataros történelmének emlékeit. Errefelé azt tartja a mondás, hogy ha egy helyi szembetalálkozik egy idegennel, köszönnek egymásnak. Ha még egyszer találkoznak, már úgy válnak el, hogy legközelebb beülnek egy kávéra. Harmadik alkalommal pedig valóban ez is történik: egy csésze fekete felett órákig beszélgetve töviről hegyire elmondják egymásnak – nos, mi mást, a siralmaikat. Közben pedig mintha megállna az idő, nem aggódnak, hiszen tudják, hogy nem maradnak le semmiről.

Folytatás a Vince Magazin októberi lapszámában!

Októberi lapszámunk október 13-tól elérhető országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól. Amennyiben előfizetne magazinunkra, úgy azt ezen a https://elofizetes.vince.hu/" target="_self">linken keresztül teheti meg.