fehér robot egy szobában

Ma már az sem meglepő, ha egy robot hozza ki a borunkat

Fotó: Alex Knight / Unsplash

Jobb, ha tudsz róla: a jövő bora már a spájzodban van

Romsics László nemzetközi borakadémikus vette sorba a közeljövő borral és borfogyasztással kapcsolatos trendjeit.


Tél van, zimankós reggel, mégis üdén süt be a nap az ablakon. A cinkék egymást kitúrva falatoznak az etetőből. Ausztráliában még tombol a nyár, de lassan a szüretkezdésre készülődnek, míg Brazília egyes területein az évi kétszeri szüret egyikét éppen befejezték. Remény és bizakodás mindenhol a világban, várjuk a szebb jövőt, kiéhezve a jó hírekre. Tavaly, amikor a 2021-es évben várható fogyasztási trendekről írtam, hittem benne, hogy nem a Covid fogja mára meghatározni az életünket. Bár a téma még mindig időszerű, de szerencsére nincs itt a világ vége. Megtanultunk alkalmazkodni, együtt élni vele és a lehető legjobbat kihozni belőle. Ahogy a hétköznapokban, úgy a borágazatban is válaszokat keresett mindenki arra, hogyan lehet mindezt túlélni. A sikeresség kulcsát azonban mindenkinek magának kell megtalálnia, a borászatban nincs egy olyan általános „borvakcina”, mely megnyugvást adhat.

Védjük meg a Földünket!

A 2022-es év egyik kulcsszava a fenntarthatóság lesz. Ennek legelterjedtebb meghatározását 1987-ben az ún. Brundtland-bizottság fogalmazta meg: „A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely megfelel a jelen igényeinek anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékeinek a saját szükségleteik kielégítésére és életstílusuk megválasztására való képességét.” (Brundtland-jelentés, 1987). Egyszerűbben megfogalmazva, úgy fogyasztani, hogy a fogyasztást pótolni lehessen.


A teljes cikk elolvasható a VINCE Magazin 2022/2 februári lapszámában.