öreg fák egy zöld mezőn
Fotó: Kalmár Borbála

Vörösbort és olívaolajat csak innen!

Szeptemberi lapszámunkban Calabriába utazunk: vörösborok, vörös húsok és olívaolajok minden mennyiségben a több ezer éves borászati bölcsőben.


Ahogy Alaszka is ritkán kerül fel az amerikaiak bakancslistás helyei közé, úgy valószínűleg Calabria sem szerepel még a legelvetemültebb Itália-rajongók számára sem a kívánságtérképen. Hiszen az emberek többségének Olaszország Piemonttal, vagy még inkább Toszkánával kezdődik, és valahol Nápoly és Bari között Pugliával és Basilicatával ér véget, de ha nagyon szeretnénk visszatapsolni, bejön még a színpadra Szicília, és két utolsó ráadásszámmal ellopja az egész show-t. Pedig Calabria maga is megér egy önálló estet: sokszínű változatosságával, boraival, hegyeivel és utánozhatatlan ételeivel, vendéglátó szeretetével észrevétlenül rabolja el az utazó szívét – csak azt a fránya egót érdemes ott hagyni a repülőn.

Terroir

Calabria ugyanis megközelíthető légi úton is – olyan nemzetközi légikikötőkbe érkezhetünk, mint Lamezia Terme, vagy éppen a régió névadó és egyben legnépesebb városa, Reggio Calabria; többnyire persze át kell szállni Olaszország valamelyik nevesebb repterén –, de Rómából vagy Nápolyból vasúti összeköttetéssel is elérhető. Igaz, készüljön fel pár órás vonatozásra, aki ily módon vágyik utazni.

Noha a kirándulók számára Dél-Olaszország a nyár folyamán kerülendő úti cél az itt tomboló forróság miatt, Calabria üdítő kivétel ez alól: magasan fekvő hegyei, a Calabriai-Appenninek ugyanis védelmet nyújtanak a meleg elől és ugyanez elmondható tengerpartjairól is. Ráadásul még válogathatunk is, hogy a Tirrén- vagy a Jón-tenger hűsítő habjaiba vessük-e bele magunkat. A domborzatnak köszönhetően pedig mindenki megtalálja a maga kedvtelését: a városjárókat megnyugtatják a temérdek kőházzal zsúfolt aprócska települések, várral a tetejükön (Gerace, Cosenza), a vízi sportok szerelmeseit a két tenger és az itt találkozó szelek, a tramontana és a sirokkó nyűgözhetik le, míg a megrögzött természetjárók akár napokra (hetekre?) elveszhetnek a Sila – vagy a két másik – nemzeti park ösvényein (természetesen idegenvezetés is kérhető). És akkor a sok évezredes régészeti leletekről még nem is beszéltem, amelyek múzeuma Reggio Calabriában kereshető fel.

ember \u00e1ll a sz\u00f6l\u00f6sorok k\u00f6z\u00f6tt

Gianluca Ippolito a délolasz alberello metszési módot mutatja be

Fotó: Kalmár Borbála

Ezen földrajzi adottságok nemcsak a kirándulók úti céljait befolyásolják jelentősen, de a terroirt is meghatározzák. A terroirt, amely tökéletesen alkalmas szőlő- és olívatermesztésre. A cikk folytatásáért lapozd fel a Vince Magazin szeptemberi lapszámát!

Szeptemberi lapszámunk szeptember 8-tól elérhető országszerte, vagy megrendelhető közvetlenül tőlünk, a kiadótól is.