egy ember áll a szőlőben
Fotó: Hirling Bálint / VINCEMagazin

Új buborékok, új borok, új arcok a Somlón

Augusztusi lapszámunk Pincelátogatás rovatában a Fehérvári Borbirtokra látogattunk el.


A Somlói borvidéken tevékenykedő Fehérvári Borbirtok nevével az idei VinAgora Borverseny érmeseit mustrálva találkoztunk először – a Grand Reserve Juhfark boruk lett itt aranyérmes. Persze, mondhatjuk, hogy vak tyúk is talál szemet, de amikor a Mundus Vinin a Grand Reserve mellett elhoznak a Reserve Juhfarkjukkal és a magunkban csak birtokbornak aposztrofált Petit Somlo tételükkel is egyet-egyet a legfényesebb díjakból, akkor azt már aligha lehet szerencsének nevezni.

Nem is az. A Fehérvári család által igazgatott birtokról ugyanis csak akkor kerülnek ki a borok, amikor már készen állnak – Fehérvári András tulajdonos szerint is, nem csak technológiai értelemben. Képes összeállításunkból most ismerjétek meg közelebbről őket.

egy ember \u00e1ll a sz\u0151l\u0151ben, kez\u00e9ben egy palack borral

„Abban állapodtunk meg mi itt négy évvel ezelőtt, hogy egy picikét mindenki szabad kezet kap. Ha én most nekiállnék megmondani, hogy hogyan szeretném ezt vagy azt, akkor abból nem lenne csapatjáték, hanem csak az én véleményem lenne mérvadó. Szerintem ez nem működik.”

Fotó: Hirling Bálint / VINCE Magazin

sz\u0151l\u0151sorok \u00e9s egy h\u00e1z

„A borokban mindhárman (Fehérvári András - tulajdonos, Németh Brigitta - borász, Kamocsay Ákos - tanácsadó - a szerk.) megjelenünk. Nem lehet azt mondani, hogy ez az övé vagy a másiké.”

Fotó: Hirling Bálint / VINCE Magazin

egy palack bor sz\u0151l\u0151t\u0151k\u00e9nek t\u00e1masztva

„A borkészítésbe néha bekiabálok messziről. Ilyeneket, például, hogy „nem tetszik” vagy hogy „biztos, hogy így szeretnétek?”

Fotó: Hirling Bálint / VINCE Magazin

egy emberi k\u00e9z pezsg\u0151t bont

„Mire megtanuljuk rendesen a pezsgőgyártást, szerintem, szakállas nagypapa leszek. Isten adta nekünk ezt a Davidot. Csinálnánk különben mi is azt, amit mások máshol elkövetnek.”

Fotó: Hirling Bálint / VINCE Magazin

Ismerd meg a Fehérvári Borbirtok lenyűgöző történetét! A teljes írást megtalálod az augusztusi VINCE Magazinban.

Rendeld meg a júniusi VINCE Magazint, vagy fizess elő akár 12 hónapra kedvezményesen. Kattints a részletekért!