
A vinotéka idén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt
Mindenük megvan a saját methode traditionnelle-hez
A Feind Pincénél végére értek a hatalmas beruházásnak, már „csak” annyi a feladat, hogy bele is nőjenek a bővebb méretekbe.
Korábban Budafokon, Szentesi József felügyelete alatt készültek Feindék palackos erjesztésű pezsgői, sauvignon blanc-ból. Több évjárat tapasztalata azt mutatta, hogy ezek a tételek 18, maximum 24 hónap palackban érlelés után elérik a plafont, és onnantól fogva nem fejlődnek tovább.
Márpedig nekik céljuk, hogy érett, valóban klasszikus ízvilágú methode traditionnelle készüljön. Akkor hozták meg azt a döntést, hogy nem kell feltalálni újra azt, amit már egyszer kitaláltak jól, ezért a chardonnay fajta felé fordultak, amely az egész világon a palackos erjesztésű pezsgők egyik, ha nem a legfontosabb alkotóeleme.
Nagyon hisznek ebben a kategóriában, meg is vásárolták hozzá a műfaj által igényelt eszközöket: automatikával üzemeltethető rázószerkezet (gyropalett), nyakfagyasztó, degorzsáló berendezések, és mindaz érkezett, ami még ehhez szükséges. Maxime, a francia borászuk szakmai kapcsolatait kihasználva, magas szintű konzultációs lehetőséghez is jutottak. Minimum 18, de inkább 24 hónap érlelésre készülnek, de a folyamatos kóstolás során fogják meghatározni az érlelési időt.
Fotó: Acsai Miklós / VINCE Magazin
„Nem kapkodunk, tudjuk, hogy az eredmény még várat magára minimum egy, de inkább két évet. Annyit biztosan tudunk, hogy az alapbor nagyon jó, és a reserve bor is rendelkezésre áll. Jelen pillanatban a piacon lévő palackos erjesztésű pezsgőnk egy hibrid, olyan értelemben, hogy Budafokon a Szentesi Pincénél kezdte az életét. Ott történt meg a pezsgősítés és az érlelés 20 hónapon át. Akkorra elkészült a saját pezsgőüzemünk, így a kalodákba fektetett érlelt pezsgőket áttároltuk a saját pincénkbe, és a degorzsálás, illetve a finomhangolás már itt történt, a saját eszközeinkkel” – meséli Zoltán.
Kiemelkedő minőség a tankpezsgőknél is
A tankpezsgő is mozgatta a fantáziájukat, ezért a megszokott lendülettel léptek ez ügyben is. Húszezer palacknyit készítettek saját nyomásálló tartályaikban zenitből. Az első évben még nem állt rendelkezésre ellennyomásos töltőgép, amely a buborékos italok palackozásához szükséges. Egy másik borvidéki szereplővel összefogva Olaszországból érkező mobilpalackozó szolgáltatását vették igénybe. Ezt az extra költséget fogja megspórolni a Feind Pince, mert a jövő év elejére várják a saját ellennyomásos töltősorukat, amely olcsóbbá teszi a tankpezsgőkészítést. A termék piaci visszajelzései nagyon jók a kiskereskedelmi láncok részéről, ezért jövőre a mennyiség duplázását tervezik.
Fotó: Acsai Miklós / VINCE Magazin
A teljes cikk a VINCE Magazin aktuális, 2022/7. júliusi lapszámában olvasható. Szerző: Konkoly Mihály