kopasz, bajszos férfi hordók között áll a pincében, szájában cső

Katona Ferenc, a Katona Borház alapítója

Fotó: Talabér Géza / Vince Magazin

A magyar borászat, aminek mesébe illő története egy borbélynál kezdődött

A Katona Borház borai nem ismeretlenek a VINCE Magazin és a vince.hu olvasói előtt, most azonban olyan történeteket hozunk, amiket eddig még valószínűleg nem hallottál róluk.
„Huszonöt évnél sokkal régebben kezdődött a történet. A nagyszüleim Budafokon éltek, és a nagyapám együtt járt borbélyhoz a borásziskola egyik tanárával. Pályaválasztás előtt álltam, és csábítottak, hogy közel is van, jó lesz ott nekem, nem kell kollégiumba menni, jól fogom magam érezni. Ez így is lett, és az iskola közben a szakmát is megszerettem, tudtam, hogy valóban ezzel szeretnék foglalkozni” – meséli Katona Ferenc.

„Az érettségi előtti húsvétkor hazamentem a szüleimhez, és apám szólt, hogy öltözzek, megyünk a szomszéd faluba, Császárra, szőlőt venni. Kérdeztem, hogy mit hülyéskedik, hát van nekünk szőlőnk a kertben – de ő hallotta, hogy van egy szép eladó telek, menjünk, nézzük meg. Ő bányászként nagyon jól keresett, többet elkártyázott, ha egyszer leült játszani, a szőlő pedig tényleg gyönyörű volt, úgyhogy ott helyben megírtuk a papírokat, és 7000 Ft-ért megvette az első szőlőmet. Így 1977-től számítom magam igazi borásznak. Később építettünk rá egy kis pincét és présházat, amire nagyon büszke voltam. Az egyetemi évek alatt rengeteget jártunk oda, és nem győztem húzni az évfolyamtársaimat, hogy én már igazi borász vagyok, amíg ti még csak tanuljátok!”

Megyeri Sára Katona Borháznál tett látogatásáról az élménybeszámoló a februári VINCE Magazinban olvasható.